Poperingse oppositie wil kleine criminaliteit harder aanpakken


Dat antwoordde burgemeester Christof Dejaegher (CD&V) op een vraag van Open VLD-oppositieraadslid Sabien Lahaye-Battheu. Zij wil dat het stadsbestuur zelf ten strijde trekt tegen kleine criminaliteit via die gemeentelijke administratieve sancties (GAS). Volgens Lahaye-Battheu laat het GAS-systeem toe om kort op de bal te spelen, waardoor de perceptie van straffeloosheid wordt aangepakt: de kleine criminelen worden op die manier wel degelijk gestraft, wat een afschrikkingseffect teweegbrengt.

Burgemeester Dejaegher antwoordde dat in het arrondissement Ieper vormen van kleine criminaliteit, zoals diefstallen en licht geweld, vervolgd worden door het Openbaar Ministerie. Die vervolging behoort bijgevolg niet tot de kerntaken van de gemeente, die hiervoor ook niet het opgeleide personeel heeft. Er wordt wel gewerkt aan een algemene politieverordening, waarin het GAS-systeem zal worden opgenomen. De burgemeester beloofde dat ook de oppositie bij de opmaak hiervan zal worden betrokken.

Bron: Het Nieuwsblad, 30 april 2011.

 

Battheu wil kleine misdrijven uit rechtbank

Oppositiepartij Open Vld stelt het stadsbestuur voor om lichte overtredingen zoals kleine diefstallen, geweld en drugsoverlast voortaan te bestraffen met gemeentelijke administratieve sancties (GAS).

"Meer en meer steden en gemeenten trekken ten strijde tegen de kleine criminaliteit door het toepassen van het GAS-systeem. Zo komen lichte overtredingen niet meer voor de rechtbank, maar worden ze met boetes afgehandeld. Via deze gemeenteboetes kan heel kort op de bal gespeeld worden door de gemeente, en worden de 'kleine criminelen' wel degelijk gestraft. Een rechtbank zal dergelijke feiten immers niet snel vervolgen, waardoor de perceptie van straffeloosheid in de hand wordt gewerkt", aldus fractieleider Sabien Lahaye-Battheu.

In Poperinge werden sinds 2006 116 GAS-dossiers voor gevallen als vandalisme en wildplassen genoteerd. In 2007, 2008 en 2009 waren dat er respectievelijk 128, 206 en 171. Vorig jaar stond de teller op 162. "Een stijging, maar toch vrij beperkt", aldus Lahaye-Battheu.

In zijn antwoord gaf de burgemeester te kennen dat het stadsbestuur inderdaad kiest voor een ruime toepassing van de GAS-wet, maar dat in afspraak met de procureur van Ieper kleine diefstallen de bevoegdheid van de rechtbank blijven.

"Het parket van Ieper verbindt zich toe dat kleine overtredingen wel degelijk worden bestraft", aldus Christof Dejaegher (CD&V).

Bron: Het Laatste Nieuws, 5 mei 2011.