Sabien blikt terug en kijkt voruit


Sabien mocht op donderdag 19 juni voor de vierde keer de eed afleggen als federaal volksvertegenwoordiger, en ze deed dat in de drie landstalen. Dankzij de 17.640 West-Vlamingen die voor haar stemden, kan Sabien haar vierde legislatuur starten “met meer goesting dan ooit”, stelt ze zelf.

 

De verkiezingen voor 25 mei kunnen voor Sabien als een succes worden omschreven. In vergelijking met de vorige Kamerverkiezingen in 2010 ging Open Vld er in Poperinge met 4,7% op vooruit van 18,9% tot 23,6%. Daarmee werd de partij de grootste in de hoppestad. In de ganse provincie bleef Open Vld stabiel op 13,8%, maar Sabien zag haar persoonlijke voorkeurstemmen stijgen van 13.394 tot 17.640, waarvan 2.485 in Poperinge.

 

“Ik ben uiteraard zeer blij met die resultaten. Ik beschouw het als een erkenning van mijn geleverde werk in de Kamer. Na de goeie rapporten in de kranten (door de Krant van West-Vlaanderen bijvoorbeeld werd Sabien uitgeroepen tot het beste West-Vlaamse Kamerlid) en de positieve reacties tijdens de campagne, hebben 17.640 West-Vlamingen mij ook in het stemhokje gevonden”, stelt Sabien dankbaar.

 

Terug- en vooruitblik

 

“De afgelopen legislatuur verliep in twee bedrijven. Tijdens de 541 dagen van ‘lopende zaken’ (van juni 2010 tot december 2011) bleef ik, zoals de jaren daarvoor, actief in de Kamercommissie Justitie. Ik werkte mee aan een vereenvoudiging van de echtscheidingswet, de oprichting van de familierechtbanken en een nieuw statuut voor wilsonbekwamen.

 

Eind 2011 mocht ik “ons Maggie” opvolgen als voorzitter van de Kamercommissie Infrastructuur, Verkeer en Overheidsbedrijven. We organiseerden onder andere een hoorzitting met de Nederlanders over het Fyra-debacle (het begin van het einde van de hogesnelheidstrein), we riepen Didier Bellens op het matje (het begin van het einde van de CEO van Belgacom), enz. Om minder verkeersdoden te moeten betreuren, stelde ik consequent dat een hogere pak- en strafkans belangrijker is dan hogere boetes. Met de nieuwe telecomwet worden consumenten beter beschermd. Ze kunnen bijvoorbeeld gemakkelijker van operator veranderen. Via een eigen wetsvoorstel worden 20.000 Vlaamse “tot dan toe doodlopende wegen” met een verkeersbord aangeduid als “toegankelijk voor fietsers en voetgangers””, aldus Sabien.

 

“Ik hoop ook in de komende legislatuur te kunnen meewerken aan het realiseren van enkele liberale voorstellen: meer vrijheid om werkuren zelf te bepalen voor een optimale combinatie werk-gezin, een volwaardig statuut voor zelfstandigen, voldoende ondersteuning van onze familiale tuin- en landbouw, het verder verhogen van de verkeersveiligheid, het privatiseren van onze beursgenoteerde overheidsbedrijven Bpost en Belgacom en - last but not least - op het vlak van justitie onder andere het vrijer maken van ons erfrecht, het stimuleren van minnelijke schikkingen in de rechtbanken en het herdefiniëren van de “buitengewone kosten” voor de kinderen van gescheiden ouders.”

 

De samenstelling van de commissies ligt nog niet helemaal vast, maar het ziet er naar uit dat ik effectief lid word van de commissie voor de Binnenlandse Zaken, de Algemene Zaken en het Openbaar Ambt en de commissie voor de Justitie. Als plaatsvervanger word ik getipt bij de Commissie voor de Volksgezondheid, Landsverdediging en de commissie voor de Naturalisaties.

 Sabien blikt terug en kijkt voruit