Maak pesten overal strafbaar


"Pesten is tot nader order enkel strafbaar op de werkvloer", zegt Sabien. Daarbuiten kan dus niet strafrechtelijk worden opgetreden. "Steeds gaat men op zoek naar feiten die gekwalificeerd kunnen worden als bedreiging, belaging of onopzettelijke slagen en verwondingen. Indien bepaalde constitutieve elementen van het klassiek misdrijf niet aanwezig zijn, kan er niet vervolgd worden."

 

Sabien heeft, samen met collega Carina Van Cauter, een wetsvoorstel ingediend dat tegemoet moet komen aan dit onrecht. "Wanneer we pesterijen algemeen strafbaar stellen in het strafwetboek, dan kan in de toekomst opgetreden worden tegen zij die er zich schuldig aan maken."

 

In het wetsvoorstel is eveneens opgenomen dat ook andere personen dan het slachtoffer zelf, klacht kunnen indienen. "Die mogelijkheid wordt voorzien, omdat mensen die zelfmoord plegen omwille van pesterijen vaak zelf nog geen klacht hebben neergelegd, omdat soms pas achteraf duidelijk wordt wat de reden van de wanhoopsdaad was, of omdat in die gevallen waar wel klacht werd neergelegd de vervolging eindigt bij het overlijden van het slachtoffer."