"Stimuleer alternatieve kanalen om treintickets te verkopen, ook in de stations van Koksijde, Wervik en Poperinge"


“Er is nood aan transparantie over de criteria, die gehanteerd werden om te bepalen welke loketten moeten worden gesloten”, schetst Lahaye-Battheu de context van haar vraag. “De NMBS neemt het ‘inactiviteitspercentage’ als graadmeter. Dat percentage geeft aan hoeveel ‘dode tijd’ er bij het personeel is als ze alleen het loket moeten bedienen. Van zodra dat percentage hoger ligt  dan 60%, meent de NMBS dat zij haar personeel beter elders kan inzetten om de dienstverlening aan haar klanten te versterken.”

 

“Het kan natuurlijk niet de bedoeling zijn dat het personeel meer dan de helft van de tijd met de vingers zit te draaien. Maar het kan ook niet de bedoeling zijn dat reizigers niet in de mogelijkheid zijn om een ticket te kopen. Soms werken de automaten niet, sommige mensen kunnen er niet mee werken”, zegt Lahaye-Battheu, die de NMBS oproept alle alternatieven hieromtrent te onderzoeken. Het liberale Kamerlid denkt aan winkelconcessies in een stationsgebouwen zonder loket: “In die winkels, die uiteraard door de privé zouden worden uitgebaat, zou men ook een treinticket moeten kunnen aanschaffen.”

 

23 loketten, met enkel loketactiviteiten, sluiten dit jaar nog:

 

Loket

Inactiviteitspercentage

Loket

Inactiviteitspercentage

Vielsalm

89%

Nijlen

73%

Beauraing

87%

Leopoldsburg

73%

Aywaille

85%

Bilzen

73%

Koksijde*

84%

Bornem

70%

Walcourt

83%

Wervik

70%

Jemeppe/Sambre

82%

Pépinster

69%

Landegem

79%

Lommel

69%

Flémalle Haute

78%

Beernem

69%

Fleurus

77%

Haacht

67%

Yvoir

77%

Zele

67%

Londerzeel

76%

Asse

66%

 

 

Duffel

62%

* minstens nog tot 01/10 open

 

10 loketten, met loketactiviteit en veiligheidstaken (pas als die taken door de technische evolutie wegvallen, zal de NMBS de loketten er wellicht niet meer kunnen openhouden):

 

Loket

Inactiviteitspercentage

Loket

Inactiviteitspercentage

Rivage

92%

Quièvrain

80%

Wondelgem

92%

Bertrix

73%

Gouvy

87%

Willebroek

72%

Boom

86%

Temse

70%

Mariembourg

82%

Poperinge

64%