App 112 voor noodcentrales binnenkort in werking


Sabien bracht in commissie het drama van begin december vorig jaar in Ingemunster in herinnering. Toen werd een arts tijdens een huisbezoek neergestoken door een patiënt. "Kort daarna verklaarde minister Jambon in de Kamer dat Binnenlandse Zaken een app/alarmknop aan het testen was, waarmee artsen in noodsituaties meteen een signaal naar het noodnummer 112 kunnen uitzenden. Die tests zijn nu achter de rug. Tegen september zal de app 112 compatibel zijn met alle noodcentrales. Daarna volgt een informatiecampagne", reageert Sabien tevreden.

voorstellen van de actiegroep P.R.A.A.G

Specifiek met betrekking tot de veiligheid van artsen legde Sabien minister Jambon ook enkele voorstellen voor van de actiegroep P.R.A.A.G. (Patrick Roelandt Anti-Agressie Groep), die onder andere vraagt dat huisartsen het recht krijgen bij een huisbezoek aan een risicopatiënt politiebegeleiding op te eisen.

Minister Jambon stelde dat hun voorstellen momenteel door zijn administratie worden onderzocht: "Daarvoor is een ambtelijke werkgroep opgericht, in samenwerking met de FOD Justitie en de FOD Volksgezondheid, met als doel concrete voorstellen te formuleren om de veiligheid van de huisartsen te verbeteren. Die werkgroep is samengesteld uit de huisartsenkringen van Vlaanderen en Wallonië, de Orde der Artsen en de P.R.A.A.G. Er wordt momenteel een tool uitgewerkt met preventiemaatregelen voor de huisartsen. De focus in de werkgroep wordt in eerste instantie gelegd op het sensibiliseren en informeren van de huisartsen over preventie van geweld en diefstal. In tweede instantie zal gereflecteerd worden over een bewustmaking bij de patiënten voor het respecteren van de hulpverleners."

kadernota Integrale Veiligheid en Nationaal Veiligheidsplan

In de cluster "geweldcriminaliteit, aantasting van de persoonlijke integriteit en discriminatie" van de kadernota Integrale Veiligheid wordt er specifiek aandacht besteed aan geweld tegen veiligheidsberoepen en zorgverstrekkers, dat de beschikbaarheid van de veiligheidszorg en de hulpverlening in het gedrang brengt en bijgevolg, zowel preventief als repressief, kordaat worden aangepakt. Dat wordt ook vertaald naar het Nationaal Veiligheidsplan. Op het niveau van het zonaal veiligheidsoverleg kunnen dan, samen met de vertegenwoordigers van de zorgverstrekkers, maatregelen besproken en uitgevoerd worden op maat van de lokale veiligheidssituatie. De politiebegeleiding van de lokale politie bij een huisbezoek aan een risicopatiënt is daarvan een voorbeeld", besluit Jambon.