Medische zorgen in gevangenissen ontoereikend


De moeder van een gedetineerde van de gevangenis van Lantin, Steve Michaux, gaat een klacht indienen tegen de Belgische staat. Michaux verhing zichzelf in zijn cel op 30 juni tijdens de staking van de cipiers. De gedetineerde, die aan schizofrenie leed, was van de psychiatrische vleugel van de gevangenis overgebracht naar een gewone cel, terwijl hij zelfmoordneigingen had.

De Belgische gevangenissen zijn de laatste weken niet uit de actualiteit weg te slaan: problemen van overbevolking, beveiliging, enz. In zijn jongste jaarrapport klaagde de Centrale Toezichtsraad voor het Gevangeniswezen ook een andere tekortkoming aan, namelijk de gebrekkige medische zorgen: te weinig personeel, te lange wachttijden, erg beperkte psychologische hulp (behalve in Doornik), enz.

Slechts drie vierden van voorziene aantal verplegers aan de slag

Sabien ging na hoeveel verpleegkundigen er aan de slag zijn in de Belgische gevangenissen. "Uit het antwoord dat ik van minister van Justitie Stefaan De Clerck mocht ontvangen blijkt dat slechts drie vierden van de voorziene personeelsformatie is opgevuld (144 van de 195)", zegt Sabien.

"In de gevangenis van Vorst, waar het personeelsplan van 2008 15 verpleegkundigen voorziet, waren er in maart 2009 slechts 8 aan de slag. Volgens een woordvoerder beginnen de meesten - meestal via interim - heel gemotiveerd, maar haken ze al snel af. De moeilijke arbeidsvoorwaarden en de werkomstandigheden spelen hierbij een grote rol", licht Sabien toe. "Voor kleinere gevangenissen, zoals Ieper, is er geen kader voorzien. Er loopt een contract met enkele plaatselijke zelfstandige verpleegsters die dagelijks de verpleegpost voor bepaalde tijd bemannen. Deze samenwerking verloopt naar verluidt heel vlot."

Sabien pleit alvast voor meer privaat-publieke samenwerking: "In de gevangenis van Hasselt bijvoorbeeld zijn vijf van de zes verpleegkundigen gelinkt aan een ziekenhuis in de buurt. Alleen de hoofdverpleegkundige zelf is een ambtenaar van Justitie. Enkel de gevangenissen van Brugge en Lantin hebben ook dergelijke samenwerkingsakkoorden met lokale ziekenhuizen. Door een uitbreiding van dit systeem zou de medische hulpverlening op punt kunnen worden gezet, en zou er efficiĆ«nter kunnen worden ingespeeld op tijdelijke noden in de gevangenis."