DAVO moet laatste toevluchtsoord zijn


"De Dienst voor Alimentatievorderingen (DAVO) kan vandaag al niet alleen beslag leggen op goederen, maar ook op het volledige loon of de totale uitkering van een onderhoudsplichtige, die weigert alimentatiegeld te betalen voor de kinderen", zegt Sabien.

 

Sabien nuanceert daarmee de voorgespiegelde reden, namelijk het gebrek aan slagkracht, waarom DAVO slechts 24 miljoen euro kon recupereren van de 168 miljoen euro die de dienst de afgelopen vijf jaar aan voorschotten uitbetaalde aan meestal alleenstaande vrouwen met kinderen.

 

"Natuurlijk moeten ook de achterpoortjes zoveel mogelijk worden weggewerkt. Onderhoudsplichtigen kunnen zich nu bijvoorbeeld al te gemakkelijk onvermogend laten verklaren. Of als dat ten onrechte gebeurt, worden ze niet bestraft."

 

Verantwoordelijkheid van de onderhoudsplichtige

 

Sabien spreekt tegen dat de wetgever zich passief opstelt in deze problematiek: "Het afgelopen jaar hebben we in de subcommissie Familierecht een aantal maatregelen uitgewerkt, die de onderhoudsgerechtigde beter in staat moeten stellen om zelf de alimentatie te innen bij de onderhoudsplichtige. Want dat moet prioritair blijven. DAVO kan alleen een laatste toevluchtsoord zijn."

 

"Zo zal de rechter, wanneer diegene die alimentatie moet betalen, zijn of haar betalingsplicht twee keer niet is nagekomen, voortaan verplicht zijn toestemming te geven voor ontvangstmachtiging. De onderhoudsgerechtigde zal op die manier de bijdrage rechtstreeks kunnen afhouden van het loon of de uitkering van de onderhoudsplichtige", licht Sabien toe.

 

"Ook zal de berekening van het onderhoudsgeld worden geobjectiveerd aan de hand van een aantal duidelijke elementen (middelen, gewone kosten, buitengewone kosten, huisvestingsmodaliteiten, kinderbijslag, inkomsten van de ouders, enz.), zodat na de vastlegging van het bedrag minder discussie ontstaat over de betaling ervan",  zegt Sabien, die hoopt dat deze maatregelen, die kort voor de zomer bijna unaniem werden goedgekeurd door de Kamer, ook zeer binnenkort groen licht krijgen in de Senaat.