Artikel over gevaarlijke gangster in Het Nieuwsblad leidt tot parlementaire vraag


Stanislas Matthijs (39) zit in Hasselt een jarenlange celstraf uit voor poging tot doodslag en diefstallen met geweld. In Het Nieuwsblad van 29 september stond dat de crimineel in aanmerking komt om buiten de gevangenis tewerk gesteld te worden. Nochtans had de man tijdens een eerder penitentiair verlof geprobeerd om zijn broer te vermoorden.

'Ik vind het hallucinant hoe een recent psychiatrisch rapport stelt dat deze gevaarlijke gevangen zijn leven willen beteren en dus recht zou hebben op een milder regime, terwijl hij momenteel in Brugge terechtstaat voor een poging tot doodslag op zijn eigen broer.'

Uit een eerder rapport bleek nochtans duidelijk dat Matthijs geen berouw toont en een blijvend gevaar vormt voor de samenleving. 'Ik zal de minister volgend week in de Kamer ondervragen over deze zaak, waarin de strafuitvoeringsrechtbank duidelijk over gebrekkige informatie beschikte.'

Stanislas Matthijs riskeert in de correctionele rechtbank in Brugge vier jaar cel, omdat hij zijn broer in maart 2007 probeerde te doden, tijdens een dagje penitentiair verlof nog wel.

Bron: Het Nieuwsblad, 1 oktober 2009.

 

Gerecht wil crimineel vervroegd vrijlaten

Stanislas Matthys (38), een man die al 25 keer veroordeeld is - onder meer voor moordpoging - en door psychiaters omschreven wordt als een "levenslang gevaar voor de samenleving", staat op het punt vervroegd vrijgelaten te worden uit de gevangenis van Hasselt. En dit terwijl hij in Brugge opnieuw te-rechtstaat voor moordpoging.

Kafka in de Belgische gerechtelijke wereld. Terwijl Stanislas Matthys aan de ene kant van het land terechtstaat voor moordpoging, krijgt hij aan de andere kant van het land een positief rapport voor goed gedrag waardoor hij daar de gevangenis wel eens zou kunnen verlaten. Het lijkt wel alsof ze in Hasselt niet wisten voor welke feiten Matthys dezer dagen terechtstaat in Brugge. Dat is nochtans niet niks. Het was Stanislas' bloedeigen broer Michaƫl die gisteren aan een rechter in Brugge vertelde hoe hij op een dag in de lente van 2007 zijn broer ging oppikken aan de gevangenis van Oudenaarde voor een toegelaten uitje van vier uren. Tijdens die uren, die doorgebracht werden in een vakantiehuisje in het gezelschap van wat escortedames, kreeg broer Michael de loop van een pistool in zijn mond. Stanislas sloeg zijn broer en dwong hem geld en bankcodes af te geven. "Daarna gaf hij me een dodelijke dosis pillen, whisky en een joint", aldus het slachtoffer over zijn gevaarlijke broer.

Nu ja, gevaarlijk is relatief. Althans als je de strafuitvoeringsrechtbank van Hasselt moet geloven. In Hasselt, waar crimineel Matthys opgesloten zit, loopt op dit moment immers een procedure om een bijzonder soepel gevangenisregime te krijgen. Daarbij zou hij elke dag buiten mogen om te werken. Zolang hij 's avonds maar terugkeert. En terwijl het psychiatrisch verslag van Matthys in Brugge stelt dat "deze man een blijvend gevaar voor de maatschappij is" en "geen enkele vorm van berouw toont" en "de kans op hervallen op quasi 100 procent" schat, menen ze in Hasselt dan weer dat Stanislas Matthys "zijn leven wil beteren".

Ongehoord

"Ongehoord", meent Christine Mussche, advocate voor zijn slachtoffers. "Hij kon ze in Hasselt van alles wijsmaken, ze controleerden het niet eens. Wij moeten nu hopen dat de procedure tot vrijlating in Hasselt stopgezet wordt." Kamerlid Sabien Lahaye-Battheu wil van minister van Justitie De Clerck horen hoe dit kon gebeuren.

Bron: Het Laatste Nieuws, 1 oktober 2009.

Psychopaat mag buiten gevangenis werken

Een recent psychiatrisch rapport stelt dat Matthijs (39), die in de gevangenis van Hasselt zit, zich goed gedraagt en zijn leven wil beteren. Hierdoor komt hij in aanmerking voor een baan buiten de muren van de gevangenis. De Aalstenaar werd in 2003 veroordeeld tot zes jaar cel omdat hij iemand een gebroken kaak en meerdere bloeduitstortingen bezorgde. "Matthijs is een psychopaat die een blijvend gevaar voor de samenleving vormt", was toen het zorgwekkende oordeel van de gerechtsdeskundige.

Beperkte detentie

Bovendien riskeert Matthijs vier jaar cel voor een poging tot moord die hij pleegde tijdens een dag penitentiair verlof in maart 2007. Hij drogeerde zijn broer met pillen en alcohol, ging aan de haal met geld en papieren en keerde niet terug naar de gevangenis. Het leverde hem zijn 25ste veroordeling op, die de strafuitvoeringsrechtbank nu over het hoofd ziet.

De broer van Matthijs schrok zich rot toen hij dinsdag het voorstel tot beperkte detentie vernam. "Als hij buiten de gevangenis kan werken, kan hij overal naar toe", zegt zijn advocate Christine Mussche. Ze haalt hard uit naar het Openbaar Ministerie. "Het kan niet dat twee ambtsgenoten van het OM niet van elkaars werk op de hoogte zijn. Het OM in Gent weet namelijk niet welke zaak hem in Hasselt boven het hoofd hangt. Dit zou niet mogen in deze tijd van uitgebreide informatisering. Het zou me verwonderen dat Matthijs effectief wordt toegelaten tot het werkervaringsproject ERC in Heusden-Zolder. Het vonnis wordt uitgesproken op 26 oktober, tegen dan zal er wel contact met het OM in Hasselt zijn geweest."

Kamerlid Sabien Lahaye-Battheu (Open Vld) wil van minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) weten hoe hij ervoor zal zorgen dat de strafuitvoeringsrechtbanken in de toekomst wel met kennis van zaken en op basis van een volledig dossier over de betrokkene, dat ook de nog hangende rechtszaken vermeldt, hun oordeel kunnen vellen.

Bron: Het Belang van Limburg, 1 oktober 2009.