Justitie overweegt elektronisch toezicht gedeeltelijk te privatiseren


"Er zou kunnen worden overwogen bepaalde elementen van het systeem van elektronisch toezicht te privatiseren, bijvoorbeeld het plaatsen van het toezichtsmateriaal of de loutere controle op zich. Ik ben daarover momenteel de markt aan het bevragen, onder andere naar prijs toe."

 

Dat antwoordde minister van Justitie Stefaan De Clerck vanmiddag in de Kamercommissie Justitie op een parlementaire vraag van Sabien.

 

"Ik ben tevreden dat voor dit voorstel eindelijk een opening wordt gemaakt. Zijn voorganger, Jo Vandeurzen, reageerde vorig jaar nog zeer afwijzend. Een gedeeltelijke privatisering van het elektronisch toezicht kan het systeem gemakkelijk doen uitbreiden, wat de overbevolking van de gevangenissen kan doen helpen oplossen", zegt Sabien.

 

"De justitiehuizen moeten uiteraard belast blijven met de begeleiding en de dossieropvolging van daders die een enkelband dragen. Maar de louter technische controle wordt beter overgelaten aan een andere partner. In Groot-Brittannië staan privébewakingsbedrijven nu al in voor de controle, uiteraard onder strikte door de overheid vastgelegde voorwaarden. Zij kunnen nagaan waar de veroordeelde onder elektronisch toezicht zich bevindt en of hij of zij de uurroosters respecteert. Op die manier kunnen controleurs dag en nacht worden ingezet en flexibel inspelen op de schommelingen in het aantal gedetineerden onder elektronisch toezicht", aldus Sabien.

 

"Misschien kan in dat systeem ook de fysieke controle van de gedetineerde onder elektronisch toezicht worden verbeterd. Momenteel weet men wel waar de gedetineerde zich bevindt, maar niet wat hij of zij doet."  

 

Minister De Clerck gaf vanmiddag in zijn antwoord ook mee dat er op 25 september 968 veroordeelden onder elektronisch toezicht stonden; 491 personen stonden op een wachtlijst voor aanstelling van een justitieassistent met het oog op een begeleiding in het kader van elektronisch toezicht. "Eind april stond de teller op 870 veroordeelden onder elektronisch toezicht. Toen bestond de hoop dat het er op korte termijn 1.000 zouden zijn. Dat is niet gelukt, maar toen stonden er wel nog 1.763 veroordeelden op de wachtlijst. Dat aantal is sterk ingekrompen", aldus Sabien.

Tot slot kondigde minister De Clerck vanmiddag ook aan voor het einde van het jaar met de resultaten te komen van het onderzoek dat momenteel loopt over de mogelijkheid of het systeem van elektronisch toezicht ook kan worden toegepast bij personen in voorlopige hechtenis.