Te weinig medisch personeel in gevangenissen


In de gevangenis van Vorst, waar het personeelsplan van 2008 vijftien verpleegkundigen voorziet, zijn er maar acht aan de slag. Even verderop, in Sint-Gillis, zouden er twintig verpleegkundigen kunnen werken, maar het zijn er slechts dertien. Ook op andere plaatsen is het personeelstekort nijpend. In de Belgische gevangenissen zouden er volgens de personeelsplannen 195 verpleegkundigen aan het werk moeten zijn. In werkelijkheid zijn het er slechts 144.

"Veel verpleegkundigen beginnen erg gemotiveerd aan deze job, maar ze haken snel af", zegt parlementslid Sabien Lahaye-Battheu (Open Vld), die de cijfers opvroeg bij justitieminister Stefaan De Clerck (CD&V). "De moeilijke werkomstandigheden en arbeidsvoorwaarden spelen daarbij een grote rol. Vaak moeten zij werken in schamele kamertjes, met weinig apparatuur. Dat is niet echt motiverend."

De ondervoorzitter van de Commissie Justitie grijpt de cijfers aan om voor een verdere privatisering van de medische zorg aan gevangenen te pleiten. Enkele gevangenissen werken nu al samen met ziekenhuizen in de buurt, Battheu wil dat systeem uitbreiden. "Door een uitbreiding van dit systeem zou de medische hulpverlening op punt kunnen worden gezet, en zou er efficiƫnter kunnen worden ingespeeld op de tijdelijke noden in de gevangenis. CD&V houdt echter de deur naar een verdere privatisering dicht. De Clerck vraagt zich wel af of de medische basiszorg voor gedetineerden niet beter gefinancierd zou worden door het Riziv, waarbij Justitie een forfaitaire bijdrage stort.

Bron: De Morgen, 7 oktober 2009.