Beleidsverklaring


'Begroting zet belangrijke stap

richting economisch en budgettair herstel'

 

Open Vld tevreden met btw-verlaging bouw en horeca

 

In bijzonder moeilijke omstandigheden is de federale regering erin geslaagd om een begroting te maken die een belangrijke stap richting economisch en financieel herstel zet. Open Vld vindt in het akkoord haar aandachtspunten terug: het versterken van economische herstelmaatregelen in bouw en horeca, duidelijke maatregelen voor een slankere overheid en voor het terugdringen van de CO2-uitstoot.

 

De federale regering zet met deze begroting een belangrijke stap richting economisch en financieel herstel. Zo verlengt de federale regering de tijdelijke werkloosheid voor bedienden. Ook de btw-verlaging in de bouwsector wordt nog aangehouden en vanaf 1 januari voert de regering een btw-verlaging in de horeca. Voor maaltijden wordt de btw verlaagd van 21% naar 12%. Zowel bouw als de horeca zijn sectoren waar heel wat mensen werken en deze maatregelen zullen extra jobs opleveren.

 

Begrotingsminister Guy Vanhengel is er bovendien in geslaagd om de regering haar budgettaire verantwoordelijkheid te laten nemen. Niet alleen bevat deze belangrijke structurele maatregelen, de regering doet ook meer dan voorgeschreven door de Hoge Raad voor Financiën (HRF). Volgend jaar bespaart de regering 1,12 miljard euro  extra bovenop het traject dat de HRF voorschrijft.

Efficiëntere en slankere overheid

De federale regering zet ook een aantal belangrijke stappen richting een efficiëntere en slankere overheid. De komende jaren zal slechts één op twee ambtenaren die op pensioen gaan worden vervangen. Het federale niveau doet het daarmee beter dan de andere overheden in ons land. Overigens geven de ministers zelf het voorbeeld door hun kabinetten in te krimpen.

Ook de bovenmatige groei van de sociale zekerheid wordt afgeremd zonder dat dit ten koste gaat van de patiënt. Nog nooit eerder werden zoveel overschotten uit de gezondheidszorg voorbehouden voor het Toekomstfonds. Daarnaast wordt voor de eerste keer achthonderd miljoen euro uit het budget van gezondheidszorg aangewend voor het wegwerken van de tekorten in andere takken van de sociale zekerheid. Op die manier draagt ook de sociale zekerheid bij aan het gezond maken van onze overheidsfinanciën.

 

Sterker activeringsbeleid

 

Open Vld vindt het belangrijk dat de regering een reeks maatregelen neemt die de activiteitsgraad verhogen. Zo wordt brugpensioen minder aantrekkelijk gemaakt, worden de voorwaarden voor tijdskrediet strikter en wordt de mogelijkheid om in de openbare sector een 'sabbatical' te nemen verstrengd.

 

Ook de banken die het afgelopen jaar in het oog van de financiële storm op de belastingbetaler konden rekenen, leveren een bijdrage. Niet onaanzienlijk, wel doenbaar. Dat is voor Open Vld zeker te rechtvaardigen. De banken konden rekenen op de belastingbetaler, nu kan de belastingbetaler rekenen op de banken. Bovendien leveren ook de elektriciteitsproducenten de volgende tien jaar een bijdrage van 2,5 miljard zonder dat dit kan worden doorgerekend aan de consument. Een deel van die bijdrage wordt geïnvesteerd in hernieuwbare energie, onderzoek en nieuwe jobs.

 

Terugdringen CO2-uitstoot

 

Open Vld is ook tevreden dat de federale regering een aantal moedige maatregelen neemt om de CO2-uitstoot terug te dringen. Voor Open Vld past deze milieufiscaliteit in een kordate, toekomstgerichte aanpak van de klimaatverandering en het realiseren van een koolstofarme economie. Milieuvriendelijk gedrag wordt daarmee beloond, het omgekeerd bestraft. Bovendien is milieufiscaliteit per definitie vermijdbare fiscaliteit: wanneer mensen hun gedrag milieuvriendelijk maken, vermijden ze de belasting.

 

Versterking verloning verpleegkundigen

 

Open Vld vind het ten slotte ook belangrijk dat de federale regering heeft beslist om verpleegkundigen beter te verlonen. Concreet kunnen verpleegkundigen die onregelmatige prestaties leveren, rekenen op 300 tot 500 euro netto per jaar meer. Terecht, want verpleegkunde is een knelpuntberoep en met de vergrijzing voor de deur hebben we alle verpleegkundigen hard nodig. Open Vld hoopt dan ook dat de versterking van de verloning de aantrekkelijkheid van het beroep van verpleegkundige verhoogt.

 

 

 

INTEGRALE VERSIE

Verklaring van de regering

over haar algemeen beleid

 

 

Mijnheer de Voorzitter,

Dames en heren,

 

Ons land en de hele wereld gingen het voorbije jaar door turbulente tijden: financieel, sociaal, economisch. Een "annus horribilis". We maken de zwaarste crisis mee sinds de tweede wereldoorlog. En crisis brengt onzekerheid met zich. Economisch en maatschappelijk. Mensen hebben nood aan vertrouwen en aan een perspectief. Het is mede aan de overheid om dit te bieden. Om stabiliteit en zekerheid te geven en om, degelijk en duurzaam, stap voor stap de bouwstenen van verbetering aan te reiken. Je kan als land alleen de wind niet veranderen, maar wel de stand van de zeilen bijzetten. Het is niet de tijd voor spektakel maar om dag in dag uit, met vastberadenheid, stappen in de goede richting zetten en de koers aan te houden.

Bij tijden van crisis, blijkt het belang van waarden. Een financieel stelsel kan niet zonder eerlijkheid, basis van vertrouwen.

Samenwerking en solidariteit, nationaal, Europees en internationaal, zijn onontbeerlijk in crisistijd. Niet het conflict, niet de confrontatie maar dialoog en consensus leiden naar oplossingen. Zowel voor het zoeken naar antwoorden op economische vragen als voor het aanpakken van maatschappelijke problemen.

Het is vanuit die visie dat de regering in de voorbije weken antwoorden heeft uitgewerkt op belangrijke vragen en die zij nu aan u voorlegt.

 

De regering zal werk maken van duidelijke prioriteiten.

-          De verdere aanpak van de crisis. Niet enkel de ondersteuning van de koopkracht, het stimuleren van de vraag, het behoud van de concurrentiekracht en het zoveel mogelijk vermijden van jobverlies en het aanmoedigen van aanwervingen herstellen het vertrouwen. Ook het gezondmaken van de overheidsfinanciën is essentieel om hoop op de toekomst open te houden.

-          De bevolking heeft recht op goed werkende instellingen, aangepast aan de noden van vandaag. Wij staan voor grote uitdagingen op het vlak van de hervorming van het financieel toezicht dat – ook internationaal – heeft gefaald, de hervorming van het gerecht, de verbetering van de werking van de overheidsdiensten maar ook van een verdere modernisering van de staatsstructuur.

-          De vergrijzing van onze bevolking is op zich een erg positieve ontwikkeling maar ook een uitdaging, voor de arbeidsmarkt, de gezondheidszorgen, de pensioenen. De financiële en economische crisis heeft de problemen vergroot maar ons model van welvaartstaat is ons te dierbaar om niet alles in het werk te stellen om het te behouden. Daarom is het evenwicht in het stelsel van sociale zekerheid zo belangrijk.

-        Doortastende en verantwoordelijke beslissingen zijn nodig op het vlak van energie en klimaat; de evolutie naar een meer duurzame samenleving. De economie, onze fiscaliteit en onze wijze van leven moeten vergroenen willen wij overleven. Ook hier moeten wij stap voor stap angst omzetten in hoop.

 

Onze geglobaliseerde wereld stelt ons voor belangrijke maatschappelijke uitdagingen. Maar waarop antwoorden bestaan. Die niet liggen in het aanwakkeren van angst, haat of argwaan maar die er op gericht zijn om mensen en gemeenschappen dichter bij elkaar te brengen. Gedegen antwoorden: een gericht armoedebeleid, een humanitair en effectief migratie- en asielbeleid, een kordaat veiligheidsbeleid, een blijvende zorg om de armste ontwikkelingslanden.

 

België zal in de tweede helft van volgend jaar het voorzitterschap van de Europese Unie verzekeren. Wij moeten van dit voorzitterschap een beleidsprioriteit maken om ook op het Europese niveau, stap voor stap vooruitgang te boeken en de crisis aan te pakken. Dit voorzitterschap is bovendien een uitmuntende kans voor ons land om zijn traditionele Europese voortrekkersrol te valoriseren. Er is geen toekomst buiten de Unie. Zonder de euro zou de crisis trouwens de afmetingen van de jaren dertig aangenomen hebben.

X

X          X

 

Bij de opmaak van de begroting voor 2009 rekende men nog op een economische groei van 1,2%. Het werd een terugval van meer dan 3%. En dan presteerde België  nog beter dan andere landen.

Een omslag zonder voorgaande. 35.000 banen gingen dit jaar verloren en zonder maatregelen loopt het jobverlies volgend jaar op tot bijna 60.000.

 

De drastische en gecoördineerde overheidstussenkomsten hebben wel hun vruchten afgeworpen. Wij vermeden de implosie van ons financieel systeem. Er werd kordaat opgetreden. Het tijdig en gericht maar ook bescheiden relancebeleid heeft vruchten afgeworpen. Het consumenten- en ondernemersvertrouwen verbetert weer sedert zes maanden. Volgend jaar wordt een economische groei vooropgesteld van 0,4% en in 2011 van 1,9% , al zal deze voorzichtige kentering zal zich nog niet onmiddellijk in de werkgelegenheid vertalen. Het herstel is nog pril. Het is in deze fase van de crisis nu van belang om het ontluikende vertrouwen niet te fnuiken en de fundamenten te leggen van een duurzaam herstel.

 

Een jaar geleden daverde het internationale financiële stelsel op zijn grondvesten. De wereldeconomie werd gedompeld in de zwaarste financiële crisis van de eeuw.  Wat men er ook van zegt, de overheid – in binnen- en buitenland - heeft de rol gespeeld die zij moest opnemen. Haar snel en krachtig ingrijpen heeft het financieel stelsel gestabiliseerd.

 

Geen enkele spaarder bleef in de kou. De regering zal hier verder haar verantwoordelijkheid blijven opnemen. Zij doet de financiële instellingen bijdragen tot het financieren van een nieuw waarborgstelsel voor de spaarders, dat volledig door de overheid georganiseerd wordt.

 

De voornaamste veranderingen in de werking van het wereldwijd financieel stelsel moeten uiteraard van de financiële instellingen zelf komen. Die moeten zich weer op hun basisactiviteiten concentreren en daarbij meer aandacht schenken aan het risicobeheer en de transparantie van hun producten.

 

De vorige regering gaf een expertengroep de opdracht een blauwdruk voor een nieuw Belgisch financieel toezicht te ontwerpen. Hun rapport kwam tot klare aanbevelingen. Ondertussen had ook de parlementaire "bijzondere commissie belast met het onderzoek naar de financiële en bankcrisis" in april 2009 aanbevelingen geformuleerd tot verbetering van het financiële toezicht.

 

De werkzaamheden hebben zich geconcentreerd op drie fundamentele kwesties: de invoering van een zogenaamde "crisiswet", de hervorming van de toezichtstructuur en, tot slot, een betere consumentenbescherming.

 

Wat de "crisiswet" betreft, moeten we de bevoegdheden van de overheden vergroten ingeval de problemen van een kredietinstelling of verzekeringsmaatschappij de financiële stabiliteit bedreigen. Soms beschikt de overheid immers maar over enkele uren om de nodige beschermingsmaatregelen te treffen wil zij het faillissement van een instelling van systeemkritische omvang vermijden.

 

Inzake het prudentieel toezicht, op de financiële instellingen, is de regering het eens geworden over de grote lijnen van een voorontwerp van wet dat voorziet in een snelle oprichting van een Comité voor Systeemrisico's.

De overgangsfase zal zo snel als redelijkerwijs mogelijk gevolgd worden door een integratie in de schoot van de Nationale Bank van het geheel van de bevoegdheden inzake prudentiële controle, en dit volgens het zogenaamde "Twin-Peaks-model".

 

De crisis heeft ten slotte, soms op dramatische wijze, aangetoond dat er een  behoefte bestaat aan een betere bescherming en voorlichting van de consument.

Het expertencomité en de Bijzondere Parlementaire Commissie hebben aanbevolen de wettelijke basis te verstevigen die de toezichthouder toelaat tussen te komen inzake consumentenbescherming.

 

De Regering zal zo vlug als mogelijk wetsontwerpen in die zin voorleggen aan het Parlement om de bespreking ervan binnen de kortst mogelijke termijn en zeker voor het einde van het jaar te kunnen aanvatten.

Deze financiële crisis mag zich nooit meer voordoen.

 

X

X          X

 

In de nasleep van de financiële crisis is pijnlijk duidelijk geworden welke schaamteloos hoge gouden handdrukken sommigen uitgekeerd kregen, soms zonder medeweten van de aandeelhouders. De regering zal dit aanpakken.  Beursgenoteerde bedrijven moeten zich voortaan schikken naar de Corporate Governance Code. Die laat een vertrekvergoeding toe van 12 maanden (18 maanden in uitzonderlijke gevallen). Dezelfde beperking zal ook gelden voor de overheidsbedrijven. Als een Belgisch beursgenoteerd bedrijf aan een uitvoerende bestuurder, een lid van het directiecomité of een dagelijkse bestuurder toch een hogere vertrekvergoeding wil uitkeren, zal het daarvoor de instemming van de aandeelhouders moeten vragen. Een dergelijk verzoek tot afwijking van de Code moet bovendien vooraf worden meegedeeld aan de ondernemingsraad die hierover ook een advies kan uitbrengen.

 

De rode draad doorheen de nieuwe regeling is de responsabilisering van de aandeelhouders en transparantie inzake het verloningsbeleid .

 

Rekening houdend met de aanbevelingen van de Europese Commissie van 30 april 2009 worden door de regering strenge regels voorzien voor de variabele verloning of bonussen. Er worden ook specifieke regels voor de financiële sector uitgewerkt.

 

X

X          X

 

Bij het begin van deze beleidsverklaring had ik het al over eerlijkheid en ethiek. Internationaal wordt dit ethisch deficit sterk aangepakt. Dat betekent ook inzetten op de bestrijding van alle soorten van fraude. Omdat illegale ontwijking van belastingen en sociale lasten nadelig is voor de staatskas maar ook en vooral omdat de fraudeur diegenen die eerlijk en correct werken op een oneerlijke wijze benadeelt.  Fraudebestrijding is niet zomaar een algemene lijn op het einde van een begrotingstabel, geen sluitpost om een begrotingsoperatie af te ronden. Wij doen een pakket concrete voorstellen. Met een becijferde opbrengst. Wij nemen trouwens de besluiten van de Kamercommissie inzake fraudebestrijding erg ter harte.

X

X          X

 

De wereldwijde crisis weegt loodzwaar op de overheidsfinanciën. Alle Europese landen zagen in 2009 hun deficit toenemen. Ook onze buurlanden kenden dezelfde evolutie.  Voor heel de Europese Unie zou het tekort groeien tot 6 procent van het BBP  in 2010. 

België stevent dit jaar - voor alle overheden samen  - af op een lager tekort, met name van 5,4% van het BBP. Zonder ingrepen zou dit oplopen tot 6,7% tegen het einde van deze federale legislatuur. Dit tekort is het resultaat van de economische crisis en van de maatregelen ter bestrijding van die crisis. Wij hebben in Europa niet de fout begaan van de jaren 30 waarin men budgettair en monetair de teugels zo strak aanhaalde dat de economie en de werkgelegenheid erin verstikten.

 

Alle landen in de Europese Unie hebben in 2009 dus prioriteit gegeven aan het ondersteunen van de economie en het herstel. Ook België heeft dit gedaan.

 

De vraag is wanneer men overschakelt van een relancebeleid naar een politiek van terugkeer naar het budgettair evenwicht.

 

België heeft er voor gekozen, vroeger dan andere landen, de weg in te slaan naar begrotingsevenwicht, maar rekening houdend met de nog broze economische toestand in 2010 en 2011.

 

Het komt er dus op aan om het juiste evenwicht te vinden tussen het ondersteunen van de economie en de noodzaak de begrotingssituatie niet uit de hand te laten lopen. Het is een subtiel evenwicht, ver van de slogans over begrotingsbeleid die her en der verspreid worden.

 

Daarom heeft de regering er bewust voor gekozen om toch al in 2010 een begrotingsinspanning van 0.5% van het bruto binnenlands product te leveren voor alle overheden en om deze inspanning dan te versterken tot 1% vanaf 2011 om zo in 2015 een evenwicht te bereiken voor de gezamenlijke overheid. Dat is ook het schema van de Hoge Raad van Financiën. Wij nemen in 2010 en 2011 zelfs voorsprong op het stabiliteitsprogramma dat wij bij de Europese Commissie indienden. Zonder vergrijzinguitgaven – de pensioenen van de ambtenaren - krimpen de finale primaire uitgaven van de federale overheid reëel tussen 2009 en 2011. Het is goed eraan te herinneren dat het overheidsverbruik bij de federale overheid de laatste jaren afnam. Ook hier liefst geen slogans.

 

Ook de gemeenschappen en gewesten leveren hun bijdrage tot de terugkeer naar het begrotingsevenwicht beschreven in het stabiliteitsprogramma dat de regering in september indiende bij de EU-Commissie. Met de Gewesten en Gemeenschappen zullen wij een concreet samenwerkingsakkoord afsluiten tegen het einde van het jaar.

 

Wij stellen u een begroting voor met structurele maatregelen, zowel voor 2010 als voor 2011 wat haast nooit eerder gebeurde. Een structureel pakket dat oploopt tot 1% van het BBP over de komende twee jaren en dat effect sorteert later.

 

Deze begroting kadert in een ruimer, duurzaam beleid dat oog heeft voor rechtvaardigheid en het leefmilieu. Er is geen blinde saneringsoperatie. Integendeel: lastenverhogingen op arbeid werden vermeden en in het algemeen werd de koopkracht van de bevolking op peil gehouden.  Zo blijft het reëel beschikbaar inkomen van de gezinnen stijgen zowel in 2010 als in 2011. Aldus wordt het groeipotentieel van ons land niet afgeremd  en de werkgelegenheid zo veel mogelijk ondersteund.

 

De werkingskosten van het overheidsapparaat worden beperkt, onder meer door niet alle ambtenaren die de komende jaren met pensioen vertrekken te vervangen maar ook door een de efficiëntie te verhogen bijvoorbeeld door diensten die tot hiertoe versnipperd waren over verschillende departementen, samen te brengen in de FOD Personeel en Organisatie.

 

Wij voorzien maatregelen om de uitgaven te beperken in alle departementen en in alle sectoren. De uitgaven voor gezondheidszorg groeien voldoende om ons stelsel optimaal te laten werken en de gezondheid van de mensen zo goed mogelijk te verzekeren, maar er wordt ook een belangrijk bedrag gereserveerd in het Toekomstfonds voor de gezondheidszorg.

 

De sociale zekerheid zal in 2013 in evenwicht zijn. Intussen wordt voor een aangepaste financiering gezorgd.

 

Qua ontvangsten kiest de regering niet voor maatregelen die een bijkomende last leggen op de werkende burgers maar vooral voor gedragswijzigende fiscaliteit ten bate van het leefmilieu en maatregelen voor een meer billijke fiscaliteit. De budgettaire kosten bij het stelsel van de notionele interestaftrek zullen beperkt worden zonder dat de wet hiertoe wezenlijk moet worden aangepast.

 

De financiële en elektriciteitssector zullen een belangrijke budgettaire bijdrage leveren, op een structurele basis.

 

Deze budgettaire ingrepen sparen vanzelfsprekend ook de zwakken in onze samenleving. Mensen zonder inkomen, invaliden, mensen met een leefloon, gepensioneerden en gehandicapten blijven niet alleen buiten schot; in 2010 komen immers ook heel wat maatregelen - welvaartsaanpassingen of bijkomende verhogingen - op kruissnelheid. Zelfs in budgettair bijzonder moeilijke omstandigheden laat de regering de strijd tegen de armoede niet los. Zij zal de uitvoering van het armoedeplan verder zetten en bovendien in dit budget nieuwe specifieke maatregelen nemen voor bijzonder zwakke groepen.

 

Wij moeten er ons goed van bewust zijn dat een louter budgettaire strategie niet volstaat. Om onze welvaartstaat voor de volgende generaties te verzekeren,  moeten wij de economische slagkracht van ons land duurzaam verhogen. Het kader daarvoor is de Europese Lissabonstrategie en alle overheden in het land dragen daar toe bij: innovatie stimuleren, investeren in opleiding en vorming, meer mensen aan het werk brengen en de omslag maken naar een meer duurzame economie.

 

X

X          X

 

De werkloosheid stijgt bij ons trager dan elders. Onze economie zakte minder weg dan bij de buurlanden. Vormen van tijdelijke werkloosheid hebben een sociaal drama vermeden.

 

In het kader van het tweejaarlijks overleg over de loonmarge hebben de sociale partners afgelopen jaar een loonakkoord afgesloten dat de concurrentiekracht van de ondernemingen verzoent met een lichte stijging van de koopkracht. Het is de eerste keer dat de partners in crisistijd een akkoord over inkomensontwikkeling sluiten. De federale regering heeft daar lastenverlagingen tegenover gezet die vanaf volgend jaar op kruissnelheid komen. Ik twijfel er niet aan dat ook in de toekomst de sociale partners met een nieuw interprofessioneel akkoord een prioriteit zullen maken van de versterking van de concurrentiekracht en de werkgelegenheid. Al ga ik er van uit dat ook zij beseffen dat een nieuwe budgettaire inspanning van de regering van dezelfde omvang niet meer mogelijk zal zijn.

 

X

X          X

 

Inzake werkgelegenheid zullen de bestaande crisismaatregelen onder meer inzake vormen van tijdelijke werkloosheid bij bedienden na overleg met de sociale partners kunnen verlengd worden.

 

De regering zal, zoals afgesproken met de sociale partners, de vereenvoudiging van de banenplannen doorvoeren. Daarnaast zullen maatregelen ter bestrijding van de jeugdwerkloosheid genomen worden. Ook in de welzijnssector zal de mogelijkheid tot het scheppen van banen verhoogd worden. Binnen de federale bevoegdheden wordt ook ingezet op vorming en bedrijfsstages.

 

X

X          X

 

De wereldwijde crisis woog bijzonder zwaar op de internationale voedselprijzen. Onze landbouwers maken dan ook de zwaarste crisis door sedert decennia. De federale regering zal daarom met de gewestregeringen haar inspanningen voortzetten, om gezamenlijk de belangen van de boeren in ons land op Europees niveau te verdedigen en zal de bestaande steunmaatregelen op Europees en nationaal vlak voor de landbouw verder optimaliseren. Deze regering besliste gisteren tot specifieke maatregelen ter ondersteuning van de boeren.

 

KMO's zijn het kloppend hart van onze economie. De federale regering zal verder werk maken van de uitvoering van haar KMO-plan: de oprichting van ondernemingen aanmoedigen, de arbeidsmarkt verder aanpassen aan de KMO's en het sociaal statuut van de zelfstandigen opwaarderen onder meer door een bijzondere aandacht voor de gefailleerden.

 

De regering zal de BTW-verlaging voor de woningbouw onder aangepaste vorm verlengen voor de bouwaanvragen ingediend voor eind maart 2010. Ook hier zal een belangrijke toename van de werkgelegenheid uit voortvloeien.

 

De BTW voor de horecasector zal voor maaltijden gebracht worden op 12 procent. Dit zal gepaard gaan met waarborgen voor een efficiënte bestrijding van fraude in de sector en van inspanningen inzake werkgelegenheid.

 

X

X          X

 

De regering heeft beslist de eerste fase van de kernuitstap met 10 jaar uit te stellen om de bevoorrading inzake elektriciteit van ons land veilig te stellen, alle vereisten inzake veiligheid in acht nemend. Een opvolgingscomité zal ondermeer erover waken dat de prijzen bij ons in geen geval hoger liggen dan in de buurlanden.

 

X

X          X

 

Eind vorig jaar werd het Europese kader voor het klimaatbeleid tegen 2020 uitgetekend. Wij moeten dit kader vertalen naar nationaal beleid. Wij zullen in nauw overleg met de Gewesten beslissen hoe wij de uitdagingen inzake hernieuwbare energie en het terugdringen van de uitstoot concreet invullen.

 

De fiscale wetgeving wordt verder vergroend. Daarom zal het belastingregime van bedrijfswagens zowel voor de kostenaftrek bij de onderneming als de belasting op het voordeel bij de werknemer en bedrijfsleider, klimaatvriendelijker worden gemaakt. Het verbruik van vervuilende brandstoffen wordt ontmoedigd.

Voor elektrische wagens komt er een specifieke ondersteuning.

De elektriciteitsproducenten hebben zich verbonden tot een groot programma van investeringen van 500 miljoen euro in hernieuwbare energie en ter beperking van het energieverbruik.

 

X

X          X

 

De unipolaire wereld behoort definitief tot het verleden.

De wereld heeft het voorbije jaar een enorme stap gezet naar een mondiaal bestuur. Er wordt nu steeds meer globaal gedacht en gehandeld.

 

 

Op Europees vlak stel het Verdrag van Lissabon ons meteen voor een uiterst boeiende uitdaging. Als voorzitter van de Europese Unie in de tweede helft van 2010 wacht ons land de zware taak om een precedent te scheppen dat de Unie in staat moet stellen haar interne en externe werking drastisch te verbeteren.

 

België zal haar omvangrijke militaire en civiele inspanningen in Afghanistan in elk geval voortzetten tot eind 2010, overeenkomstig een beslissing van de regering van april jongstleden. Onze militairen, waar ook ter wereld, verdienen onze steun en respect voor de zware taak die zij dag na dag vervullen.

In Afghanistan kunnen onze inspanningen slechts duurzame resultaten afwerpen als er voldoende Afghaanse veiligheidskrachten worden opgeleid, er een afdoende betrouwbaar staatsapparaat is en er zich een stabilisering van de Afghaans-Pakistaanse regio aftekent.

 

Ook in Centraal Afrika kunnen en moeten wij een waardevolle rol spelen. Wij willen, in het belang van de Congolese bevolking en ter ondersteuning van onze eigen ontwikkelingssamenwerking, een evenwichtige verhouding met de Congolese autoriteiten onderhouden. Een voortgezette normalisering van de belgocongolese betrekkingen die begin dit jaar werden tot stand gebracht is in dit opzicht een cruciale stap gebleken.

 

De federale regering zal haar inspanningen inzake ontwikkelingssamenwerking aanhouden en vraagt van de andere overheden hetzelfde. In 2010 zullen wij de doelstelling van 0,7% van het BBP voor ontwikkelingssamenwerking bereiken en op die manier onze bijdrage leveren tot de millenniumdoelstellingen.

 

X

$(document).ready(function() { $("a.fancy").fancybox({'titleShow': true, 'transitionIn': 'fade', 'transitionOut': 'fade','overlayShow': true, 'hideOnOverlayClick': true,'enableEscapeButton' : true}); });