Stefaan, zet nu alle zeilen bij!


Stefaan, zet nu alle zeilen bij!

 

Justitie bestudeert de mogelijkheid om legerkwartieren, die volgens het plan van minister van Defensie De Crem zouden worden gesloten, te verbouwen tot gevangenissen. Een goed idee, maar geen nieuw voorstel. Vorig jaar al werden alle domeinen, die bij het leger in onbruik waren geraakt, onder de loep genomen. Geen enkel gebouw bleek geschikt om er een gevangenis van te maken. Maar de kazernes kunnen natuurlijk ook nog andere bestemmingen krijgen. Enkele maanden geleden lanceerde toenmalig voogdijminister van Fedasil Marie Arena het voorstel om leegstaande overheidsgebouwen om te turnen tot tijdelijke opvangcentra. Ook dat is een mogelijkheid.

 

Maar net zoals de geplande bouw van nieuwe penitentiaire instellingen lost het voorstel om kazernes om te bouwen tot gevangenissen het probleem van de overbevolking niet op korte termijn op. Er is meer actie nodig!

 

Vorige maand zaten er in onze gevangenissen 4.276 gedetineerden met een buitenlandse nationaliteit. Op een totaal van 10.056 gedetineerden betreft het dus 43% vreemdelingen. Sinds 2005 kan een veroordeelde nochtans verplicht worden zijn straf uit te zitten in zijn land van herkomst, zonder dat daarvoor zijn toestemming nodig is. Maar in vier jaar tijd gebeurden slechts 23 dergelijke overbrengingen (naast 37 personen die op vrijwillige basis naar hun land werden overgebracht). Die cijfers zijn veel te laag. Misschien moet de minister van Justitie daarom niet alleen met zijn collega van Defensie, maar ook die van Buitenlandse Zaken eens rond de tafel zitten.

 

Nog een voorbeeld. Heel wat gedetineerden horen ook niet thuis in de cel. Zo zit bijna één op de vier er in voorlopige hechtenis. Geef een groot gedeelte van hen een enkelband. Minister De Clerck ging onlangs in op mijn voorstel om te onderzoeken of bepaalde elementen van het systeem van elektronisch toezicht, bijvoorbeeld het plaatsen van het toezichtsmateriaal of de loutere controle op zich, kunnen worden geprivatiseerd. Een forse uitbreiding van het systeem zou op die manier mogelijk zijn. Graag zo vlug mogelijk resultaten, zodat de overbevolking van de gevangenissen ook op korte termijn wordt aangepakt. 

 

Een geloofwaardige strafuitvoering vereist ook dringend doorbraken op andere terreinen. Hoe zit het bijvoorbeeld met de al lang aangekondigde oprichting van een gerechtelijk inningskantoor? Het is toch hallucinant dat zeven op de tien strafrechtelijke boetes niet wordt geïnd, dat van één op de zes verkeersboetes de door de federale of lokale politie voorgestelde minnelijke schikking niet wordt betaald en dat de overheid jaarlijks miljoenen euro's aan misdaadgeld misloopt omdat de verbeurdverklaringen, die dagelijks in de rechtbanken worden uitgesproken, niet efficiënt worden opgevolgd!

 

Vandaag gaat de werkgroep, die grote hervormingen van justitie de komende maanden zal begeleiden, aan de slag. Zowel de meerderheidspartijen als de oppositie willen constructief meewerken om niet alleen een efficiënte strafuitvoering, maar ook een doortastende hervorming het gerechtelijk landschap en het tuchtrecht en een hedendaagse informatisering van Justitie tot een goed einde te brengen. Daarom: Stefaan, zet nu alle zeilen bij!