Scepsis over verbouwing van kazernes tot gevangenissen


Open Vld heeft, net als oppositiepartij sp.a, geen principiële bezwaren tegen de verbouwing van kazernes tot gevangenissen. Alleen verwachten de Vlaamse liberalen en socialisten méér van de justitieminister. De PS staat ronduit weigerachtig tegenover deze reconversie.

De vakbonden zijn de plannen van CD&V-ministers De Clerck en De Crem wel genegen. ACV waarschuwt alleen dat de verbouwingswerken ten vroegste over een jaar kunnen beginnen.

De ministers De Clerck en De Crem wilden elkaar een handje toesteken: De Clerck was al lang op zoek naar terreinen om nieuwe gevangenissen op te bouwen, De Crem moest een manier vinden om zijn overbodige kazernes van de hand te doen. Samen dokterden ze het plan uit om die kazernes om te bouwen tot gevangenissen of om op oude legerterreinen nieuwe strafinrichtingen neer te poten. Momenteel onderzoekt De Clerck de lijst met alle kazernes die De Crem in de komende jaren wil sluiten.

Alleen staan coalitiepartners Open Vld en PS niet meteen te springen om de plannen van het CD&V-duo. Waals minister-president Rudy Demotte, die gisteren op de hoogte gebracht werd over de eventuele reconversie van de legerkwartieren, is alvast niet overtuigd. "De voordelen moeten nog aangetoond worden, met name op het vlak van kostprijs en lokalisatie", zei de Waalse regeringsleider. In het zuiden van het land zou De Clerck op zoek zijn naar twee legersites waar 700 gevangenen onderdak kunnen vinden.

De Vlaamse liberalen herinneren eraan dat vorig jaar ook al alle domeinen die het leger niet langer gebruikte, door de justitieminister onder de loep genomen werden. Toen bleek geen enkel gebouw geschikt om er een gevangenis van te maken. "Net zoals de geplande bouw van de nieuwe penitentiaire instellingen lost dit voorstel het probleem van de overbevolking op korte termijn niet op", waarschuwt Open Vld'ster Sabien Lahaye-Battheu, ondervoorzitter van de kamercommissie justitie. De liberalen porren De Clerck aan tot meer actie. "Stefaan, zet alle zeilen bij", zegt Battheu, alluderend op de beleidsverklaring van de premier. Dinsdag verklaarde de eerste minister in zijn state of the union dat de regering 'alle zeilen bij zet' om de crisis de baas te worden. Open Vld blijft er eveneens op hameren dat de justitieminister werk moet maken van de overbrenging van buitenlandse gevangenen naar hun thuisland en van het elektronisch toezicht. "Wij willen zo vlug mogelijk resultaat zien", besluit de liberale.

Justitiespecialist en oppositielid Renaat Landuyt maakt geen fundamenteel voorbehoud bij de verbouwingen van de kazernes. Hij wijst wel op de cruciale rol van de Regie der Gebouwen. "Als De Clerck de regie der gebouwen niet in de hand heeft, zal ook dit plan gedoemd zijn om te mislukken", oordeelt hij. "Maar ik steun eerder dit project dan de avonturen in Nederland." Tijdens het debat over de beleidsverklaring kwam aan de oppervlakte dat de regering het nog altijd niet eens is over de verhuis van gedetineerden naar Tilburg, waar de CD&V voor blijft ijveren. Vooral de PS blijft zich kanten tegen deze kostelijke maatregel.

De Crem en De Clerck krijgen wel de steun van de vakbonden van de militairen en de cipiers. Volgens Emmanuel Jacob van de onafhankelijke legervakbond ACMP zal de recyclage van de kazernes gemakkelijker zijn dan de bouw van nieuwe gevangenissen, wat al gauw twee jaar in beslag neemt. ACV Openbare Diensten denkt echter niet dat dit plan op korte termijn realiseerbaar is omdat de militairen minstens één jaar de tijd zullen krijgen om hun mutatie naar een andere kazerne voor te bereiden: "De verbouwingen mogen pas starten als de militairen de kazernes verlaten hebben."

Minister De Crem (m.) moest een manier vinden om zijn overbodige kazernes van de hand te doen, collega De Clerck wist meteen raad.

Bron: De Morgen, 16 oktober 2009, Tine Peeters