Helft gevangenen werkt


Het cliché dat elke gevangene in ons land op zijn luie krent zit te wachten tot de dag dat hij vrijkomt, klopt niet. De werkelijkheid is genuanceerder, zo blijkt uit nieuwe cijfers over de tewerkstelling van gedetineerden in onze Belgische gevangenissen. Gemiddeld 51 procent van onze gevangenen werkt. Al zijn er verschillen van inrichting tot inrichting. Zo is in de Antwerpse Begijnenstraat slechts 25 procent van de gedetineerden aan de slag. In Dendermonde gaat het om 64 procent van de gevangenen, in Ruiselede en Hoogstraten zelfs om 98 procent.

Het aantal gevangenen dat wil werken, neemt toe. De redenen daarvoor lopen uiteen: ze willen geld hebben om zich af en toe iets extra te kunnen permitteren, of ze willen zich nuttig kunnen maken. In het beste geval doen ze het om hun slachtoffers te vergoeden of om hun schulden af te betalen. Al zijn er ook slinksere redenen, bijvoorbeeld omdat zoveel werkwilligheid mooi staat op hun re-integratierapport.

Het grote probleem is echter dat de vraag naar werk een pak groter is dan het aanbod. Open VLD-Kamerlid Sabien Lahaye-Battheu vraagt daarom dat zowel de overheid als de gevangenissen zelf meer inspanningen zouden doen om potentiële werkgevers aan te trekken. Maar makkelijk is anders. Een van de belangrijkste concurrenten zijn de beschutte werkplaatsen. Daar wordt veelal hetzelfde werk uitgevoerd, maar de werkgevers moeten er geen extra veiligheidsmaatregelen nemen.

Meer werk zou nochtans veel problemen binnen ons gevangeniswezen oplossen. 'Voor veel gevangenen heeft werken een therapeutisch effect', zegt vakbondstopman Luc Neirynck (ACV). Vandaag werkt gemiddeld de helft van onze gevangenispopulatie, maar volgens Neirynck zou het ideaal zijn als de overheid 75 procent van alle gevangenen aan de slag zou krijgen. 'De sfeer zou er rustiger door worden.'

Maar geld verdienen is sowieso niet onbelangrijk binnen de gevangenis. Al zal niemand er rijk van worden. Het minimumloon bedraagt er 100 euro, het maximumloon ligt op 400 euro.

'Een pakje sigaretten kost er evenveel als buiten', zegt Neirynck. 'Hetzelfde als ze eens iets anders willen drinken dan water. Een cola bijvoorbeeld is even duur in de gevangenis als erbuiten. En hebben ze zin om tv te kijken, dan moeten ze een toestel huren voor 3,50 euro per week.'

Het meest in trek binnen de gevangenismuren is stukwerk, zoals taartdozen plooien en enveloppen dichtplakken. 'Dat verdient het beste en ze moeten er maar vijf uur per dag voor werken', zegt Neirynck. Voor alle andere jobs, van keukenwerk tot helpen in de wasserij, wordt 0,74 euro per uur betaald. 'Dan hangt het ervan af hoeveel uren ze kloppen. Daarom hebben sommigen werkdagen van 12 uur of meer.'

Bron: Het Nieuwsblad op Zondag, 18 oktober 2009.

 

Te weinig werk voor gevangenen

De vraag naar werk bij de tienduizend gedetineerden in ons land is groter dan het aanbod. Dat zegt Kamerlid Sabien Lahaye-Battheu (Open Vld). Iets meer dan de helft (51%) van de gevangenen werkt in de strafinrichtingen, maar er zijn er meer die aan de slag willen. Volgens Lahaye-Battheu moet de overheid meer inspanningen doen om werkgevers aan te trekken. "Werken brengt rust onder de gevangenen en werkt therapeutisch. Wie werkt, geeft meer zin aan zijn leven achter de tralies." In Ruiselede en Hoogstraten verblijven momenteel de ijverigste gedetineerden. Liefst 98% heeft er een job. In het Antwerpse arresthuis heeft slechts 25% iets omhanden.

Bron: Het Laatste Nieuws, 19 oktober 2009.