Politie kan voortaan ook mobiele camera's gebruiken


De politiezone Westkust (De Panne/Koksijde/Nieuwpoort) mag voortaan haar interventies filmen met camera's die aan de jas zijn bevestigd. Agenten van die politiezone probeerden afgelopen zomer de zogenaamde 'bodycams' als eens uit, maar de wetgeving was daar eigenlijk nog niet helemaal klaar voor. Dat probleem is nu van de baan.

 

Na de goedkeuring in de Senaat eerder dit jaar, zette gisteravond ook de Kamer het licht op groen voor het wetsvoorstel van kamerlid Sabien, dat een mouw past aan een aantal lacunes en toepassingsproblemen van de huidige camerawet.

 

"De voorwaarden voor het gebruik van mobiele camera's door de politie, die nu al vaak worden ingezet op helikopters en politiewagens, waren nog niet helder geformuleerd. Daar komt nu verandering in. Mobiele camera's zullen "op zichtbare wijze" moeten worden gebruikt. Zo wordt vermeden dat voor deze camera's een pictogram moet worden geplaatst, wat praktisch onmogelijk is. Een politieagent kan moeilijk met een bord op zijn rug lopen om aan te geven dat hij aan het filmen is, of een politiehelikopter zou al een groot spandoek achter zich aan moeten slepen om duidelijk te maken dat er gefilmd wordt", aldus Sabien.

 

Het gebruik van mobiele camera's moet wel verantwoord zijn, d.w.z. doelmatig en effici├źnt en beantwoorden aan de fundamentele principes van de privacywet: legaliteit, proportionaliteit en subsidiariteit.

 

Voor vaste camera's op publieke plaatsen volstaat voortaan het plaatsen van zoneborden aan de invalswegen van de plaats waar gefilmd wordt. "Op die manier moet niet bij elke camera een pictogram worden geplaatst. Voor het plaatsen van vaste camera's op publieke plaatsen, wordt het advies van de gemeenteraad steeds doorslaggevend", zegt Sabien.

 

Minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom zal nog een rondzendbrief uitvaardigen waarin een aantal dingen worden verduidelijkt: wat zijn situaties van overlast, waarin voortaan mobiele en vaste camera's mogen worden gebruikt, hoe moeten de betrokken burgemeester en de privacycommissie worden geïnformeerd?, enz.