Slachtoffers ingelicht als dader vrijkomt


Vanaf 1 januari kunnen alle Antwerpse slachtoffers ingelicht worden als de dader van hun misdrijf vrijkomt. Dat zegt de nieuwe Antwerpse procureur Herman Dams. Het proefproject is een primeur voor ons land.

De waarschuwing geldt zowel voor de vrijlating van verdachten die in Antwerpen door de politie zijn opgepakt en worden voorgeleid bij de procureur of onderzoeksrechter, als voor veroordeelden en voor mensen in voorlopige hechtenis die losgelaten worden. "Slachtoffers moeten een veilig telefoonnummer opgeven dat niet in het dossier komt", legt Dams uit. "Op dat nummer kunnen ze worden gebeld als de dader vrijkomt."

"Een goede zaak", reageert Open Vld-Kamerlid Sabien Lahaye-Battheu, die echter nog een stap verder wil gaan. "Elk slachtoffer die dat wil, moet ook op de hoogte worden gebracht van een soepeler gevangenisregime dat aan de dader wordt toegekend. Slachtoffers worden vandaag alleen geïnformeerd over de toekenning van een bepaald gunstregime aan de daders als zij een dossier hebben laten aanleggen bij slachtofferonthaal."

Bron: De Morgen, 23 november 2009, Sofie Vanden Bossche