Graag ook slachtoffers inlichten als dader soepeler gevangenisregime krijgt


"Een goede zaak", reageert Sabien, die echter nog een stap verder wil gaan. "Elk slachtoffer, die dat wil, moet ook op de hoogte worden gebracht van een soepeler gevangenisregime, dat aan de dader wordt toegekend." 

 

"Slachtoffers worden vandaag alleen geïnformeerd over de toekenning van een bepaald gunstregime aan de daders als zij een dossier hebben laten aanleggen bij slachtofferonthaal. Sommige slachtoffers doen dat niet, omdat ze wat gebeurd is op hun eigen manier willen verwerken, andere zijn niet op de hoogte. Maar al die mensen worden niet officieel verwittigd, wat soms tot schrijnende situaties leidt", aldus Sabien.

 

Minister van Justitie Stefaan De Clerck erkende een paar weken geleden in het parlement het probleem toen Sabien hem de zaak Stanislas Matthys voorlegde. "Matthys is een gevaarlijke crimineel die al zes keer werd veroordeeld wegens poging tot misdaad, wapendelicten, oplichting, weerspannigheid, vernieling en beschadiging, diefstal met braak, enz. Ook probeerde hij twee jaar geleden zijn broer te doden tijdens een dag penitentiair verlof. Toch verkreeg Matthys begin oktober een soepel gevangenisregime, namelijk het systeem van halve vrijheid (overdag volgt hij een opleiding in de bouw, 's avonds moet hij zich opnieuw aanmelden in de gevangenis van Hasselt). Zoals u en ik, moesten ook de direct betrokkenen een en ander via de media vernemen..."