Sabien zet Ronse op de kaart van de Eurometropool


Op zondag 29 november 2009 werd tijdens het congres van de "vzw Reneitsie" samen met Sabien gedebatteerd over de mogelijke toekomst van Ronse binnen de Eurometropool Rijsel - Kortrijk - Doornik. Deze Eurometropool is met 2 miljoen inwoners de grootste grensoverschrijdende agglomeratie in Europa, gelegen binnen de driehoek Londen- Brussel - Parijs.

Die grootte en ligging biedt de kans om drie buitengebieden binnen de respectieve landsgrenzen om te toveren tot één toonaangevende metropool van Europees niveau.

Sabien kon tijdens het congres het positieve nieuws melden dat zij, samen met Volksvertegenwoordiger Jean-Luc Crucke, tijdens het bureau van de Eurometropool van voorbije maandag het dossier Ronse heeft verdedigd. Er werd beslist dat er nu gesprekken met Ronse zullen opgestart worden, om uiteindelijk binnen een aantal maanden een definitieve beslissing te kunnen nemen of de stad al dan niet zal kunnen deelnemen, en in welke hoedanigheid. Het is wel duidelijk gebleken dat er op het Bureau van de Eurometropool geen weerstand was van Vlaamse of Waalse zijde. De Fransen merkten wel op dat Ronse niet rechtstreeks in het referentiegebied van de Eurometropool Lille-Kortrijk-Tournai ligt. Daarom zullen ook een aantal voorwaarden gekoppeld worden aan de mogelijke deelname van Ronse.

Vanaf nu liggen alle kaarten in handen van het stadsbestuur want het is zij die door hun inzet en inbreng bepalen of Ronse een primaire rol zal spelen in de Eurometropool.

"Zoals reeds eerder gesteld hebben in een aantal dossiers is de unieke ligging van Ronse in vergelijking met de andere Vlaamse steden ten noorden van Ronse een meerwaarde die wij in de komende jaren verder willen stimuleren en waar de deelname aan de Eurometropool hiervoor een mooie aanzet zou zijn", dixit Open Vld Ronse.

 Sabien zet Ronse op de kaart van de Eurometropool