Afschaffing persoonlijke verschijning voor de rechter bij schuldloze echtscheiding in zicht


Beide echtgenoten moeten nu twee keer voor de rechtbank verschijnen, om de zogeheten 'duurzame ontwrichting van hun huwelijk' aan te tonen.

 

"Mijn voorstel komt tegemoet aan een aantal praktische problemen waarmee zeker mensen die willen scheiden, maar ook de rechtbanken zich geconfronteerd zien. In elke rechtbank waar echtscheidingen op de agenda staan, doet zich hetzelfde fenomeen voor: er staan lange rijen bijna ex-echtgenoten opeengepakt in of net buiten de rechtszaal, wie aan de beurt is, verschijnt voor de rechter die in sneltreinvaart vraagt of men kennis heeft van de mogelijkheid tot bemiddeling en of men verder wil gaan met zijn scheiding. Weinig kans dat een koppel op dat moment nog zal terugkomen op de wens om te scheiden. De persoonlijke verschijning is dus een maat voor niets", aldus Sabien.

 

"Daarnaast is er het probleem van de vaak onaangepaste infrastructuur van de rechtbanken voor dergelijke procedures, de extra werklast voor de rechters, het feit dat wie moet verschijnen ook verlof moet opnemen en het gevoel van vernedering dat sommigen ervaren doordat ze als een "echte crimineel" moeten opdraven."

 

Ondanks al deze argumenten om de persoonlijke verschijning af te schaffen, liggen (alleen) CD&V en CDH nog dwars. "Zij menen dat de rechter een verzoener is, die de partijen moet informeren over de mogelijkheid tot bemiddeling. Maar is het nodig de toch al drukbezette magistraten op te zadelen met nog een extra taak, een taak die bovendien veeleer thuishoort bij andere beroepscategorieën, zoals psychologen", vraagt Sabien zich af.

 

"Volgens mij is ook de zitting waar hun echtscheiding behandeld wordt, niet het geschikte tijdstip is om partijen nog in te lichten over het bestaan van bemiddeling, dit zijn eigenlijk vijgen na Pasen. Op dat moment hebben beide partijen al beslist om te scheiden. Bemiddeling is zeker een nuttig instrument, maar zou idealiter moeten gebeuren voordat de rechter zich uitspreekt over de echtscheiding."

 

De tekst zal nu verzonden worden naar de commissie Justitie, waar het debat ten gronde zal verdergezet worden in de aanwezigheid van een groter aantal parlementairen. "Hopelijk krijgt mijn wetsvoorstel daar een unanieme goedkeuring. Het zou een gunstige invloed hebben op de vlotte afwikkeling van de echtscheidingsprocedures", besluit Sabien.