Persoonlijke verschijning ter discussie


Lange rijen bijna ex-echtgenoten opeengepakt in of net buiten de rechtszaal. En dan de rechter die in sneltreinvaart vraagt of men kennis heeft van de mogelijkheid tot bemiddeling of of men verder wil gaan met zijn scheiding. Partners moeten twee keer voor de rechtbank verschijnen om de zogeheten 'duurzame ontwrichting' van hun huwelijk aan te tonen.

'Weinig kans dat het koppel op dat moment terugkomt op de wens om te scheiden. Bovendien moeten mensen hier verlof voor opnemen, ervaren sommigen het als een vernedering omdat ze als een "crimineel" moeten opdraven en is het een extra werklast voor de rechters', zegt kamerlid Sabien Lahaye-Battheu (Open VLD).

Daarom diende ze in de subcommissie Familierecht een wetsvoorstel in om de verplichte persoonlijke verschijning bij schuldloze echtscheiding en de verplichte poging tot verzoening af te schaffen. Een meerderheid is het hiermee eens. Alleen CD&V en CDH liggen nog dwars. 'Zij menen dat de rechter een verzoener is die de partijen moet informeren over de mogelijkheid tot bemiddeling.

'Maar de zitting waar hun echtscheiding behandeld wordt, is niet het geschikte tijdstip om partijen in te lichten over het bestaan van bemiddeling, dat zijn vijgen na Pasen', zegt Lahaye-Battheu. 'Dat moet vroeger gebeuren. En nu zadel je magistraten, die al druk bezet zijn, op met een extra taak die meer thuishoort bij psychologen.'

Het wetsvoorstel is nu naar de commissie Justitie verzonden waar het debat verder wordt gezet onder een groter aantal parlementairen met de bedoeling ook CD&V en CDH te overtuigen.

Bron: De Standaard, 4 december 2009.

 

Niet langer persoonlijk voor rechter bij scheiding

Partners die uit elkaar gaan via de procedure van de schuldloze echtscheiding moeten binnenkort allicht niet langer twee keer persoonlijk voor de rechter opdraven om te bevestigen dat ze wel degelijk willen scheiden. Open Vld heeft daarover een wetsvoorstel klaar waar de meeste partijen zich achter kunnen scharen. Alleen CD&V en cdH liggen nog dwars. Dat de scheidende partijen nu twee keer persoonlijk naar de rechtbank moeten, zorgt voor initiatiefneemster Sabien Lahaye-Battheu (Open Vld) alleen maar voor nodeloze rompslomp. "Als een koppel al in de rechtbank staat, is er weinig kans dat ze nog afzien van de wil om te scheiden", zegt ze. "In de praktijk moeten de ex-partners dus voor niets verlof nemen. Bovendien vinden veel mensen het vernederend om als een 'crimineel' voor de rechter te moeten verschijnen."

Bron: Het Laatste Nieuws, 5 december 2009.