Ronse bij Eurometropool?


Deze Eurometropool is met 2 miljoen inwoners de grootste grensoverschrijdende agglomeratie in Europa, gelegen binnen de driehoek Londen-Brussel-Parijs. Volksvertegenwoordiger Sabien Lahaye-Battheu (Open Vld) en volksvertegenwoordiger Jean-Luc Crucke (MR) hebben er tijdens het bureau van Eurometropool op aangedrongen dat ook Ronse zou kunnen toetreden.

"Ze hebben het 'dossier Ronse' verdedigd. Nu beginnen gesprekken met Ronse om over een aantal maanden te beslissen of onze stad kan aansluiten en in welke hoedanigheid", licht Natascha Meeuws, voorzitter van Open Vld Ronse, toe. Er was geen weerstand van Vlaanderen en Walloniƫ, maar de Franse collega's merkten op dat Ronse niet rechtstreeks in het referentiegebied ligt van de Eurometropool.

"Daarom worden er voorwaarden gekoppeld aan de mogelijke toetreding van Ronse. Nu liggen alle kaarten in handen van het stadsbestuur want zijn inzet en inbreng bepalen mee of Ronse een rol zal spelen in de Eurometropool", meent Natascha. "De unieke ligging van Ronse is een troef die wij de komende jaren willen uitspelen. De toetreding tot de Eurometropool zou hiervoor een mooie aanzet zijn."

Bron: Het Laatste Nieuws, 2 december 2009, Marc De Venter