Gerechtsexperts mogen nu ook faxen en mailen


Sabien en collega Carina Van Cauter, beide advocaat, kennen maar al te goed de pijnpunten van hett deskundigenonderzoek. Zij volgden de besprekingen op de voet en pasten het ontwerp, via amendering, aan waar nodig.

 

"Op het einde van de vorige legislatuur werd de procedure deskundigenonderzoek al grondig herzien, op intitiatief van toenmalig kamerlid Fons Borginon. Intussen kwamen een aantal leemtes en bijzondere problemen aan het licht die met deze wetswijziging worden opgelost", aldus Sabien.

 

Samengevat zijn de belangrijkste hervormingen de volgende:

 

- De slagkracht van partijen wordt vergroot, gezien zij (zoals voor 2007) opnieuw in overleg in deskundige kunnen voorstellen aan de rechtbank. De rechtbank kan van dit voorstel enkel afwijken, bij "een met redenen omklede beslissing". Ook kunnen partijen in onderling akkoord de deskundige gelasten met bijkomende vragen te beantwoorden.

 

- De verplichte installatievergadering wordt vaak als nutteloos en onnodig tijdverlies ervaren daarom zal ze in de toekomst enkel nog plaatsvinden als de rechter het noodzakelijk acht of als alle partijen het hebben gevraagd. Voortaan kan de installatievergadering ook ter plaatse (dit is op de werf, ten huize vanÂ…) doorgaan. Dit zal het nut ervan vergroten.

 

- Ook aan de bepalingen in verband met de provisionering van de deskundige werden wijzigingen aangebracht. Dankzij het aangenomen Open VLD-amendement zal de rechter voortaan de partij aanduiden die het voorschot moet betalen, en is er hierbij niet langer sprake van "de meest gerede partij". De omschrijving "meest gerede partij" zorgde immers voor heel wat vertraging en onduidelijkheid in de deskundigenonderzoeken. Een partij kon perfect tijdens de debatten een deskundige vragen, en vervolgens weigeren om het voorschot te betalen, waardoor het deskundigenonderzoek niet kon worden opgestart.

 

- Het wetsontwerp erkent het faxbericht en de e-mail, naast het aangetekend schrijven, als geldig communicatiemiddel.

 

- De deskundige kan de documenten, die hij tijdens de zitting zal gebruiken, vooraf aan de partijen bezorgen of ter griffie neerleggen. Dit bevordert het snelle verloop van de procedure.

 

"Ook het feit dat de partijen zelf, als zij het onderling eens zijn, de deskundige kunnen vragen advies te geven over andere zaken dan in het vonnis bepaald, is een belangrijke hervorming", geeft Carina Van Cauter nog mee, "momenteel moesten de partijen een uitbreiding van de opdracht van de deskundige via de rechter vragen, wat uiteraard nodeloos tijdsverlies meebracht."