Om verkrotting van stadsbuurten tegen te gaan: belastingen op leegstand


De Vlaamse leegstandsinventaris wordt per 1 januari 2010 overgeheveld naar de gemeenten. Om zelf een inventaris van leegstaande gebouwen en woningen op te maken, moet er een reglement met de indicaties van leegstand opgemaakt worden.

Volgens burgemeester Christof Dejaegher (CD&V) leert de praktijk dat langdurig leegstaande panden vaak leiden tot verwaarlozing en verkrotting. Het heffen van een belasting is dus een middel om erger te voorkomen. Voor een volledig gebouw of woonhuis vragen we 1.500 euro; voor individuele kamers of studentenkamers 750 euro, en 1.500 voor elke overige woongelegenheid. Ht maximale bedrag dat aan de belastingplichtige kan aangerekend worden, is vijf keer de hierboven vernoemde bedragen. Er zijn evenwel uitzonderingen zoals voor mensen die in een oudervoorziening of ziekenhuis verblijven, of voor woningen die met onteigening bedreigd zijn. Aldus de burgemeester. Om de strijd aan te gaan tegen verwaarloosde of verkrotte (bedrijfs)gebouwen wordt 100 opcentiemen geheven op de Vlaamse heffing.

Eric Butaye (Open Vld) benadrukte dat de Open Vld-fractie zich wel kan vinden in het aanleggen van dergelijke inventaris en dat leegstand en verloedering van gebouwen inderdaad moet tegengegaan worden. "Anderzijds vind ik dit reglement, zonder in detail te gaan treden, eerder vaag en onduidelijk. Door wie zal deze lijst worden opgesteld en door wie zal ze gecontroleerd worden? Wij menen dat wanneer zeer duidelijk blijkt dat de leegstand en verwaarlozing een puur speculatieve bedoeling heeft, er inderdaad maatregelen moeten getroffen worden. Maar wat doe je met mensen die om het eender welke reden hun gebouw helemaal niet verkocht krijgen? Wij menen dat dergelijke lijst op een objectieve manier moet samengesteld worden en dat dit een taak zou kunnen worden van de GECORO. Wij kunnen ons zeker niet vinden in een extra belasting bovenop een Vlaamse heffing."

De burgemeester antwoordde dat het schepencollege beslist welke ambtenaar de lijst opstelt. "Dat kan ook gebeuren door de onlangs aangestelde intergemeentelijke ambtenaar Wonen. Er is heel wat verborgen leegstand. Wij passen gewoon het decreet gronden en panden toe."

Bron: Het Wekelijks Nieuws, 25 december 2009, Andres Hollebeke