Van CD&V mag seks al op 15


Raf Terwingen, sekspert van dienst in de CD&V-Kamerfractie, legt in zijn partij vandaag een voorstel op tafel om de leeftijdsgrens voor seksuele handelingen op 15 jaar te brengen, maar een maximaal leeftijdsverschil in te voeren van drie jaar. Een 18-jarige zou dus mogen stoeien met een 15-jarige, een 19-jarige niet.

Het voorstel volgt na het arrest van het Gentse hof van beroep die een 29-jarige man wel schuldig vond aan aanranding van een 15-jarig meisje maar hem niet strafte. "Als de rechters de strafwet niet toepassen, omdat de wet niet meer aansluit bij de dagelijkse realiteit, stelt zich een probleem", zegt Terwingen. "In dat geval moeten we nadenken over een aanpassing van de wet. De huidige is ook nogal absurd: het voorspel - kussen en strelen - mag pas vanaf 16 jaar en seks hebben met penetratie mag al op 14 jaar. Knuffelen mag dus niet, vrijen wel. Niemand die dat begrijpt."

Zoals in andere landen

Vorige herfst had Raf Terwingen, naar aanleiding van dezelfde zaak, voorgesteld om de leeftijdgrens voor alle seksuele handelingen op 14 te brengen. Maar hij kreeg toen de wind van voor en het voorstel bleef steken in goede bedoelingen. "Nu geeft het hof van beroep mij in wezen gelijk. Er is een formele schuldigverklaring, maar geen straf. Dat is een signaal van de rechtbank dat de wet niet langer aangepast is", zegt Terwingen.

Dat blijkt ook uit recent sociologisch onderzoek. Terwingen: "Jongeren beginnen vandaag al gemiddeld rond hun 15de te experimenteren met seks. Dat is ook de leeftijd die in vele Europese landen, onder meer in Frankrijk, wordt gehanteerd als grens voor de seksuele meerderjarigheid. Daarvoor krijgen we mogelijk de Franstalige partijen mee."

Bij Open Vld zijn ze er nog niet uit. Sabien Lahaye-Battheu gaat wel mee in de redenering dat de leeftijd voor seks gelijkgeschakeld moet worden, zowel voor het kussen als voor het vrijen. "We zullen constructief de discussie aangaan met onze partners in de meerderheid over de juiste leeftijd. 15 is mogelijk, 14 ook. We kunnen CD&V wel volgen om een maximale leeftijdsgrens in te voeren voor seksuele contacten tussen een meerderjarige en een jongere. Ik denk aan een maximum van 10 jaar verschil, maar dat is een persoonlijk standpunt. Als je het verschil te klein maakt, bijvoorbeeld drie jaar, krijg je gegarandeerd een rechtszaak over een 19-jarige die vrijt met een meisje van 15. Zo kunnen we natuurlijk bezig blijven met wetswijzigingen."

Na ophefmakend arrest in Gents hof van Beroep

Voer ook een maximaal leeftijdsverschil in van drie jaar. Op 18 mag je dan stoeien met een 15-jarige, op 19 niet meer.

Bron: Het Laatste Nieuws, 21 januari 2010, Luc Van der Kelen