Momenteel 408 Belgische gedetineerden geselecteerd om naar gevangenis van Tilburg te worden overgebracht.


Dat antwoordde minister van Justitie Stefaan De Clerck vanmiddag op een parlementaire vraag van Sabien.

De Clerck wond zich op over de mediaberichten van vorige week. De vakbonden hadden de alarmklok geluid, omdat er nog maar 200 gevangenen naar Nederland willen verhuizen. "Een kwakkel", zegt De Clerck.

"Tilburg wordt een afdeling van de strafinrichting in Wortel en de gedetineerden die er ondergebracht zijn, vallen onder de Belgische wetgeving. Van overal worden de gedetineerden eerst naar Wortel gebracht, waar de administratie in orde wordt gebracht. Dan komen Nederlandse diensten hen tegen betaling ophalen om hen over te brengen naar Tilburg", zegt Sabien.

"Om de operatie vlot te laten verlopen, kondigde de minister vanmiddag aan 14 bijkomende personeelsleden in Wortel en 10 bijkomende personeelsleden in Tilburg te zullen voorzien. Hiervoor wordt na de volgende begrotingscontrole jaarlijks een bedrag van 910.000 euro voorzien. Dat bedrag staat los van de 30 miljoen euro huur, of 5.000 euro per maand voor één cel, die België jaarlijks betaalt. Geen goedkope operatie dus, maar in afwachting van de nieuwe gevangenissen zijn er noodmaatregelen nodig om aan de overbevolking van onze gevangenissen tegemoet te komen, aldus Sabien.

Na het Belgische parlement op 17 december 2009 zette gisteren ook het Nederlandse parlement het licht definitief op groen om tussen 1 januari 2010 en 31 december 2012 de gevangenis van Tilburg te huren.