400 agenten extra dankzij administratieve vereenvoudiging


Woensdag keurt de commissie Justitie in de Kamer nieuwe regels goed over de officiële betekening van dagvaardingen en vonnissen van mensen die voor de strafrechter moeten verschijnen.

"Nu slorpt de beteking veel tijd en mankracht op bij de politie", zegt Sabien Lahaye-Battheu (Open Vld) die het wetsvoorstel van Guido De Padt (Open Vld) deze legislatuur verder heeft verdedigd. "Als een deurwaarder de dagvaarding of het vonnis niet rechtstreeks aan de betrokkene kan bezorgen, moet hij nu een briefje in de bus steken en een afschrift afgeven op het commissariaat. Daar moeten ze dat inschrijven in een register in afwachting dat de gedagvaarde zijn document komt afhalen. Als hij na een week niet komt opdagen, moet de wijkagent het proberen af te leveren. Dat zorgt voor erg veel onnodig werk voor de politie."

Het wetsvoorstel van Open Vld voorziet dat de deurwaarder de betekening nu helemaal zelf afhandelt, zoals dat al het geval is in burgerlijke zaken. "Als de gedagvaarde niet thuis is, moet de deurwaarder het document in de bus steken en 's anderendaags een aangetekende brief sturen met de boodschap dat de betrokkene zijn dagvaarding of vonnis heeft gekregen en het kan komen inkijken bij de deurwaarder als hij het niet heeft gevonden", zegt Sabien Lahaye uit.

Een rondvraag van de Vaste Commissie van de Lokale Politie leert dat elke politiezone dankzij de nieuwe regeling minstens 1 à 2 voltijdse agenten op jaarbasis zou uitsparen als ze zich niet meer moeten ontfermen over de betekening van allerlei documenten. "Voor het hele land met 196 politiezones betekent dat 200 tot 400 agenten die voor andere taken kunnen worden ingezet", zegt Lahaye.

Bron: Het Laatste Nieuws, 1 februari 2010.

 

200 à 400 extra agenten dankzij administratieve vereenvoudiging

Binnenkort moet de politie niet meer helpen bij de betekening van dagvaardingen en vonnissen. Daardoor kunnen 200 tot 400 politieagenten vrijgemaakt worden voor andere, dringender taken.

De commissie Justitie in de Kamer keurt morgen nieuwe regels goed over de officiële betekening van dagvaardingen en vonnissen van mensen die voor de strafrechter moeten verschijnen. "Nu slorpt de betekening veel tijd en mankracht op bij de politie", zegt Kamerlid Sabien Lahaye-Battheu (Open Vld) die mee verantwoordelijk is voor het wetsvoorstel. "Als een deurwaarder de dagvaarding of het vonnis niet rechtstreeks aan de betrokkene kan bezorgen, moet hij nu een briefje in de bus steken en een afschrift afgeven op het commissariaat. Daar moeten ze dat inschrijven in een register in afwachting dat de gedagvaarde zijn document komt afhalen. Als hij na een week niet komt opdagen, moet de wijkagent het proberen af te leveren. Dat zorgt voor erg veel onnodig werk voor de politie."

Deurwaarder

Het wetsvoorstel van Open Vld voorziet dat de deurwaarder de betekening nu helemaal zelf afhandelt, zoals dat al het geval is in burgerlijke zaken. "Als de gedagvaarde niet thuis is, moet de deurwaarder het document in de bus steken en 's anderendaags een aangetekende brief sturen met de boodschap dat de betrokkene zijn dagvaarding of vonnis heeft gekregen en het kan komen inkijken bij de deurwaarder als hij het niet heeft gevonden", besluit Sabien Lahaye.

Bron: De Morgen, 2 februari 2010.