"Tijd voor nultolerantie"


Al is het de vraag of dat iets uithaalt, want de roep naar nultolerantie en een fusie van de Brusselse politie klinkt alleen in Vlaanderen. Bij de Franstaligen blijft het oorverdovend stil, en zij zwaaien de plak in Brussel.

Het gevuur van de kalasjnikovs in Laken heeft de Vlaamse politici wakkergeschud. Om het aanhoudende geweld en de straffeloosheid in de straten van de hoofdstad te beteugelen, dringen vice-premier Guy Vanhengel (Open Vld) en minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open Vld) aan op een fusie van de zes Brusselse politiezones die nu naast elkaar werken. In die mate dat een politiehelikopter die van de ene naar de andere politiezone vliegt een nieuwe frequentie moet zoeken op de politieradio. Voor probleemwijken als Kuregem zijn vaak twee verschillende politiezones bevoegd. "We gaan het probleem in Brussel alleen oplossen als de baronieën beter met elkaar samenwerken", zegt minister Turtelboom.

Minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) belegt vandaag een crisisvergadering over het geweld in Brussel. Woensdag buigt ook het kernkabinet zich over de problematiek. Want de ongecoördineerde aanpak van de zes hoofdstedelijke politiekorpsen is maar één van de problemen. Dat de rechtbanken het werk van politie en parket niet kunnen volgen, is even problematisch. Maar al te vaak pakt de politie boefjes op die meteen weer langs de voordeur naar buiten lopen omdat ze pas binnen een jaar of twee voor de rechter kunnen verschijnen. "De magistraten moeten het ritme van de politie en het parket volgen", zei De Clerck gisteren in 'De Zevende Dag'.

Nachtelijke rechtbank

"Allemaal lippendienst", zegt Renaat Landuyt (sp.a). "Als het de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken menens is met nultolerantie, moeten ze de activiteit van het gerecht afstemmen op de politie en bijzondere zittingen van de rechtbank organiseren. Ook in het weekend. Het moeten niet alleen de politiemensen zijn die werken op zaterdag en zondag." Open Vld pleit om dezelfde reden voor nachtelijke zittingen.

Senator Dirk Claes (CD&V) en Kamerlid Sabine Lahaye (Open Vld) zeggen dan weer dat een wetsvoorstel met strengere straffen voor misdrijven tegen politieagenten al een jaar stof ligt te vergaren in de Kamer nadat het eerder al door de Senaat werd goedgekeurd. De twee politici roepen het parlement op om het voorstel woensdag te stemmen.

Onderschat

Toch blijft het de vraag of al die goedbedoelde initiatieven veel zullen uithalen. Want terwijl de Vlaamse politieke klasse unisono in actie wil schieten - van Groen! tot Vlaams Belang - blijft het oorverdovend stil in Franstalig België. Dat een agent met een kalasjnikov werd neergekogeld, is er niet meer dan een fait-divers. "Als het gaat over nultolerantie of een repressief beleid loopt Franstalig België 10 jaar achter op Vlaanderen", zegt Brussels parlementslid Els Ampe (Open Vld), die zelf in Laken woont op honderd meter van de plaats van de schietpartij. "Praten over criminaliteit vinden ze daar iets voor extreemrechts. Een repressief beleid is al helemaal uit den boze. Hier, in Laken, wonen vooral allochtonen. Voor 90% brave mensen, maar allemaal hebben ze wel stenengooiend neefje of een kozijn met een kalasjnikov. Daarom durven PS en cdH het probleem niet aan te pakken, uit angst kiezers te verliezen." Ampe vreest dat De Clerck het probleem onderschat. "Hij mag één week bij mij komen logeren in Laken. Dan zal hij wel meer doen dan crisisvergaderingen beleggen."

Bron: Het Laatste Nieuws, 1 februari 2010.

 

Reacties in De Morgen (1 februari 2010) op schietpartij in Laken:

Open Vld: 'Nachtrechtbanken kunnen probleem oplossen'

Open Vld-Brusselaars Sven Gatz en Els Ampe willen een conferentie om de bakens uit te zetten voor een beter Brussels veiligheidsbeleid. Open Vld breekt een lans voor één Brusselse politiezone en één politiek verantwoordelijke voor alles wat met veiligheid te maken heeft. Dit moet gepaard gaan met de effectieve uitvoering van alternatieve straffen en met een systeem van snelrecht. Ook nachtrechtbanken, naar New Yorks voorbeeld, kunnen volgens Open Vld heel wat problemen oplossen.

CD&V: 'Zwaardere straffen voor geweld tegen agenten'

CD&V-senator Dirk Claes roept de Kamer op om snel werk te maken van zijn wetsvoorstel dat de straffen optrekt voor geweld tegen gezagsdragers. Dat werd ruim een jaar geleden met grote meerderheid in de Senaat goedgekeurd. Open Vld-kamerlid Sabine Lahaye-Battheu, ondervoorzitter van de Kamercommissie Justitie, zal deze week aandringen op de onmiddellijk goedkeuring van die maatregel.

Sp.a: 'Ministers De Clerck en Turtelboom doen niets'

Volgens sp.a-parlementslid Renaat Landuyt (sp.a) nemen justitieminister Stefaan De Clerck (CD&V) en minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open Vld) de veiligheidsproblemen in Brussel niet au sérieux. Hij pleit samen met zijn partijgenote Yamila Idrissi voor nultolerantie. De jonge delinquenten die worden opgepakt, kunnen voor de sp.a perfect worden opgesloten in de jeugdgevangenis van Tongeren.

Groen!: 'Dit is het point of no return'

Vlaams Parlementslid en Brusselaar Luckas Vander Taelen (Groen!) vindt dat Brussel is aanbeland op een point of no return. "Als we dit toelaten, is het hek van de dam", zegt hij. Vander Taelen haalt fors uit naar de Brusselse Franstalige politieke klasse, die om electorale redenen vasthoudt aan de versnipperde gemeentes en politiezones.