West-Vlaamse justitiehuizen voeren jaarlijks ruim 200 maatschappelijke onderzoeken uit over verblijfsregeling van kinderen na breuk tussen de ouders


Sabien vroeg de cijfers op bij de uittredende staatssecretaris voor het Gezinsbeleid Melchior Wathelet (CDH).

Hieronder de opsplitsing tussen enerzijds bepalingen en anderzijds herzieningen van de verblijfsregeling, voor de vier West-Vlaamse justitiehuizen: Brugge, Ieper, Kortrijk en Veurne.

         MAATSCHAPPELIJKE ONDERZOEKEN verblijfsregeling

 

BEPALING

HERZIENING

Justitiehuis

2008

2009

2008

2009

Brugge

54

33

45

45

Ieper

18

25

4

3

Kortrijk

35

34

29

28

Veurne

17

31

4

6

Totaal

124

123

82

82

 

"Opvallend is het grote aantal herzieningen van de verblijfsregeling: zowel in 2008 als in 2009 ging het om 40% van de opdrachten! Dit betekent dat vele kinderen geconfronteerd worden met een wijziging van hun verblijfsregeling in de periode tussen het uit elkaar gaan van de ouders en hun zelfstandig wonen", zegt Sabien. "Belangrijk is ook dat de justitieassistenten het gelijkverdeeld verblijf niet als de norm/het model nemen, maar geval per geval de verschillende verblijfssystemen overwegen. Dat bevestigde de staatssecretaris ook in zijn antwoord."

Sabien klaagt ook aan dergelijke maatschappelijke onderzoeken in bepaalde regio's door de politie wordt uitgevoerd: "Bijvoorbeeld de Brugse agenten verrichtten vorig jaar 94 maatschappelijke onderzoeken, in 2008 waren dat er nog "maar" 64. Ten onrechte, want een omzendbrief van 1 december 2006 stelt nochtans uitdrukkelijk dat dat geen kerntaak is van de politie. Daarom weigert de politie in sommige regio's om dergelijke onderzoeken uit te voeren. Indien men het toch doet, is dit vaak slechts heel summier en is men er op de rechtbank amper iets mee. Er is dus een heel verschillende behandeling. Soms besluit men om de opdracht niet aan het justitiehuis te geven, de eigenlijke uitvoerder, omdat men meent via de politie het verslag veel sneller binnen te krijgen."

"In haar antwoord op mijn parlementaire vraag bevestigde uittredend minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom dat het uit te voeren onderzoek rond ouderlijk gezag en verblijf eerder een sociale dan een politionele taak is. De omzendbrief van 1 december 2006 wordt dit jaar geëvalueerd", aldus Sabien.