Defensie hoopte dat honderden militairen vrijwillig zouden overstappen naar Justitie


Nu blijkt echter dat tussen 1 januari 2004 en 1 januari 2010 in totaal slechts 225 militairen de overstap maakten. Dat antwoordde De Crem op een parlementaire vraag van Sabien Lahaye-Battheu, kamerlid voor Open VLD. De Crem geeft toe dat de functie van cipier duidelijk weinig aantrekkelijk is. Slechts 12 militairen zijn aan de slag gegaan als cipier, drie zitten nog in de wervingsreserve. 'De beroepsvrijwilligers komen voor die functie niet meer in aanmerking. De interesse bij onderofficieren is zeer beperkt omdat deze functie weinig jobvoldoening biedt op het vlak van verantwoordelijkheid. De opengestelde plaatsen in het Brussels Hoofstedelijk Gewest zijn eveneens minder gegeerd', aldus De Crem. De toekomst ziet er niet rooskleurig uit. Want in 2009 blijken er amper 15 militairen te zijn die de overstap naar Justitie maakten.

Er is ook outsourcing naar andere FOD's mogelijk, onder meer om bij de politie in de administratie te gaan werken, maar De Crem zei in zijn antwoord dat de vacatures daar slechts met mondjesmaat worden aangeboden.

Bron: De Standaard, 20 februari 2010, Inge Ghijs

 

Slechts 15 militairen in 2009 naar Justitie

Vorig jaar hebben amper 15 militairen de overstap gemaakt naar de Federale Overheidsdienst (FOD) Justitie. Minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) had gerekend op 500 militairen die de overstap zouden maken.

Eind 2008 kondigde minister De Crem aan dat hij het leger wilde afslanken met 3.000 à 3.500 militairen. Daarvoor rekende hij vooral op de vrijwillige overstap van soldaten naar andere FOD's. De Crem had er goede hoop op, volgens hem waren er al 268 militairen die de overstap hadden gemaakt. In het budget van Defensie werd voorzien dat dat jaar 500 militairen de overstap naar de FOD Justitie zouden maken, onder meer door omscholing tot cipier.

Nu blijkt echter dat tussen 1 januari 2004 en 1 januari 2010 in totaal slechts 225 militairen de overstap maakten. Dat antwoordde De Crem op een parlementaire vraag van Sabien Lahaye-Battheu, kamerlid voor Open Vld. De Crem geeft toe dat de functie van cipier duidelijk weinig aantrekkelijk is. Slechts 12 militairen zijn aan de slag gegaan als cipier, drie zitten nog in de wervingsreserve.

"De beroepsvrijwilligers komen voor die functie niet meer in aanmerking. De interesse bij onderofficieren is zeer beperkt omdat deze functie weinig jobvoldoening biedt op het vlak van verantwoordelijkheid. De opengestelde plaatsen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zijn eveneens minder gegeerd", aldus De Crem. De toekomst ziet er niet rooskleurig uit. Want in 2009 blijken er amper 15 militairen te zijn die de overstap naar Justitie maakten.

Bron: De Morgen, 22 februari 2010.