Open Vld vraagt concrete timing voor versterkte strafuitvoering


Nu de nota op tafel ligt, roept Sabien, samen met collega Carina Van Cauter justitieminister De Clerck op om snel concrete stappen vooruit te zetten op het vlak van strafuitvoering. "We steunen de minister in zijn voorstellen, maar vragen nu ook een duidelijke en concrete timing."

"Op ruim een jaar voor het einde van deze legislatuur levert de minister een interessant werkstuk af dat vooral een inventaris geeft van al de stappen die sinds 1996 zijn gezet," zegt Sabien. "Nu komt het erop aan een aantal concrete dossiers in het straf- en strafuitvoeringsbeleid in beweging te brengen. De recente incidenten in Brussel tonen aan dat er dringend nood is aan maatregelen die het vertrouwen in justitie moeten herstellen. Daarom is het hoog tijd om concrete stappen vooruit te zetten."

Sabien verwijst onder meer naar de beloofde 1.500 extra cellen, de uitbreiding van het elektronisch toezicht en extra capaciteit in jeugdgevangenissen. "Ook op het vlak van een efficiënte inning van boetes kan de minister snel winst boeken. Vandaag blijft ongeveer de helft van de boetes onbetaald."

Sabien en collega Carina Van Cauter steunen de minister daarom in zijn plannen, maar vragen naar een concrete timing. "We moeten van dit momentum gebruik maken om nu ook in de praktijk stappen vooruit te zetten. We vragen daarom aan de minister van justitie om met een duidelijke timing te komen voor de uitvoering van zijn plan voor een versterkte strafuitvoering. Het gevoel van straffeloosheid neem je niet weg met alleen maar woorden."

Klik hier als u de nota wilt lezen.