Defensie wil kwartier Westakkers verkopen aan Europese Unie


Minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) wil vier kazernes die moeten sluiten, verkopen aan de Europese Unie. Het gaat om de installaties van Ghlin, Destelbergen en Weelde en om het kwartier Westakkers op de grens van Sint-Niklaas met Haasdonk.

'Op vraag van de EU heeft het ministerie vier kazernes voorgesteld om er eventueel materiaal op te slaan voor civiele opdrachten van de Europese Unie', bevestigde de woordvoerder van het ministerie.

Europa wil over een snelle interventiecapaciteit beschikken in geval van rampen. Zo werd het Belgische B-Fastteam in januari nog ingeschakeld na de aardbeving in Haïti.

De centrale ligging van ons land, en de nabijheid van de Europese instellingen, is interessant voor het opslaan van uitrusting en materiaal, luidt het.

De Crem wil in België meer dan twintig kazernes sluiten. Westakkers is daar een van. Volgens de Oost-Vlaamse afdeling van de Algemene Centrale van het Militair Personeel (ACMP) wordt Oost-Vlaanderen 'een woestijn op de militaire kaart, waarbij er van Brugge tot Brussel geen enkele militaire aanwezigheid meer te bespeuren zal zijn'.

De verkoop van de installaties in Destelbergen en Sint-Niklaas kan misschien een oplossing zijn voor een klein deel van het personeel, aldus ACMP.

Kamerlid Sabien Lahaye-Battheu (Open VLD) hoopt dat de mogelijke verkoop van de kazernes niet om een 'zoveelste' ballonnetje van minister De Crem gaat. Ze merkt op dat de site van Ghlin een maand geleden werd genoemd als voorwerp van een haalbaarheidsstudie van de Regie der Gebouwen, voor een eventuele omvorming tot gevangenis.

Toen in november vorig jaar het nieuws over de sluiting van Westakkers werd bekendgemaakt, zag de Sint-Niklase burgemeester Freddy Willockx (SP.A) het domein al omgevormd tot kmo-zone.

Bron: Het Nieuwsblad (Waasland), 6 maart 2010, (dhs/blg)