Familiezaken voortaan achter gesloten deuren


"Door familiezaken* achter gesloten deuren te behandelen, wordt de privacy van alle betrokken partijen gerespecteerd", zegt Sabien. "Uiteraard kan de rechter altijd terugkeren naar het principe van openbare zitting, aangezien dit één van de fundamenten van ons rechtsstelsel is, waar enkel in uitzonderlijke gevallen van kan worden afgeweken."  

Horen van minderjarigen

Sabien reageert tevreden op de goedkeuring van dat gedeelte van haar wetsvoorstel, maar vroeg tijdens de bespreking in de Kamercommissie Justitie ook snel werk te maken van het daaraan gekoppelde aspect, namelijk de toekenning van een principieel hoorrecht aan minderjarigen vanaf 12 jaar. Er werd op die vraag ingegaan, maar gezien de val van de regering, zal dat helaas niet meer op korte termijn lukken. 

Sabien: "Vandaag kan dit al, maar alleen de jeugdrechter is verplicht om kinderen van minstens 12 jaar te horen in een hangende procedure. Deze mogelijkheid moet ons inziens uitgebreid worden naar alle andere rechtbanken. Ook de staatssecretaris voor het Gezinsbeleid Melchior Wathelet gaf in zijn beleidsnota aan dat, in het kader van de oprichting van de Familierechtbank, een harmonisering aangewezen is."

"Bovendien zou het goed zijn dat jongere kinderen zouden kunnen gehoord worden in aangepaste omstandigheden: in een speciaal voor kinderen aangepaste kamer en door een rechter die hiervoor een bijzondere opleiding heeft genoten", besluit Sabien.  

* Het gaat over volgende aangelegenheden, die behoren tot de persoonlijke levenssfeer of die betrekking hebben op kinderen: adoptie; voogdij over minderjarigen; onbekwaamverklaring; vorderingen van echtgenoten betreffende hun wederzijdse rechten en verplichtingen en hun huwelijksvermogensstelsel; echtscheiding, scheiding van tafel en bed, voorlopige maatregelen (ook bij het beëindigen van wettelijke samenwoning),  procedures betreffende het ouderlijk gezag en de persoonlijke betrekkingen met een grootouder en vorderingen met betrekking tot de afstamming. Ook materies die met deze onderwerpen samenhangen, zullen achter gesloten deuren plaatsvinden.