Open Vld en PS schieten met scherp op De Clerck


De lente stemt de PS al niet veel milder. 'De minister kan zonder enig probleem verderwerken', zegt vicepremier Laurette Onkelinx. 'Wij begrijpen niet goed waarom dat niet gebeurt.'

Samen met de magistraten geven meerderheidspartijen Open Vld en PS minister De Clerck een spreekwoordelijke schop onder de kont. Allemaal vragen ze dat hij eindelijk werk maakt van de hervorming van justitie. Ze delen duidelijk niet het optimisme dat De Clerck gisterochtend op Radio 1 te berde bracht. "Ik heb een lentegevoel en hoop de rest van de regering daarin mee te krijgen", verkondigde de Kortrijkzaan. Dat liberalen en socialisten minder goedgemutst zijn, wijten ze aan het gebrek aan daadkracht van De Clerck. "Al drie maanden doet hij niets", klaagt Sabien Lahaye-Battheu, de liberale ondervoorzitter van de commissie Justitie.

De Vlaamse liberalen steunen De Clerck, mits geringe aanpassingen, in zijn laatste voorstellen rond de eenheidsrechtbank, de afslanking van de gerechterlijke arrondissementen en een modern management voor de rechtbanken. Alleen moet de CD&V'er eindelijk uit zijn pijp komen. "Hij overlegt niet en hij komt niet met nieuwe voorstellen", zegt Battheu.

Tien jaar van adviezen

"Het enige wat hij doet, is wachten op adviezen. Wel, die adviezen worden al tien jaar geschreven en afgeleverd door de magistraten. Nu is het tijd voor actie. De minister moet niet alleen een hervorming aankondigen, hij moet ze ook realiseren. Als minister heeft hij de taak om met nieuwe voorstellen naar de regering te stappen. We gaan de rollen toch niet omdraaien?"

De PS begrijpt evenmin waarom De Clerck er niet wat meer vaart achter zet. Vicepremier en voormalige justitieminister Laurette Onkelinx (PS) "begrijpt niet goed waarom hij niet verder werkt". De Franstalige socialisten, samen met cdH en MR, verhullen niet dat er nog steeds meningsverschillen zijn over enkele hoofdstukken van de hervorming. De Franstalige partijen cdH en PS verzetten zich tegen een eenheidsrechtbank die ook de arbeidsauditoraten en arbeidsrechtbanken bevat. Ze willen die auditoraten en rechtbanken net versterken, niet afschaffen. "Zij leveren goed werk en hebben nauwelijks achterstand", luidt het. "Waarom zouden we die expertise weggooien?"

Zolang de regering geen compromis kan vinden over die eenheidsrechtbank, zo suggereert Onkelinx, moet De Clerck maar werk maken van de hervormingen waarover wel al een akkoord bestaat. Geen enkele meerderheidspartij verzet zich tegen een inkrimping van de gerechterlijke arrondissementen, De Clerck kan dat akkoord meteen in wetteksten gieten. "De minister kan zonder enig probleem verderwerken," zegt de PS-vicepremier.

De Franstalige coalitiepartijen pikken het niet langer dat de Vlaamse christendemocraten hen verantwoordelijk stellen voor de trage gang van zaken. Zij ontkennen met klem dat ze de CD&V de hervorming niet gunnen of dat er onherstelbare communautaire breuklijnen lopen door de meerderheid. "Het is erg gemakkelijk van De Clerck om de Calimero uit te hangen", zegt een vooraanstaande Franstalige bron. "Dat strookt niet met de werkelijkheid. We moeten tot een compromis komen."

Ongeduld

Maar de minister laat zich niet op stang jagen. "Laat ze maar wat stoken achter mijn rug, ik heb mijn les wel geleerd", repliceert hij. "Als je adviezen van de actoren vraagt, moet je die ook afwachten. Op basis van die adviezen probeer ik nu een aangepaste nota op te stellen. Zeer binnenkort start ik met een nieuwe overlegronde binnen de regering." Hoe lang de regering nog op haar honger moet zitten, kan hij niet voorspellen. "Maar het is positief dat de andere partijen ongeduldig worden", lacht hij.

De oppositie verwacht niet dat de hervorming voor 2011 van de grond zal komen. "Het lentegevoel van De Clerck is niet meer dan een voorbode van zijn zomervakantie", meent Renaat Landuyt, justitiespecialist voor sp.a. "Aan het einde van dit jaar zal er een nota liggen. Meer niet. Het is echt beneden alle peil dat hij voorbijgestoken wordt door de magistraten die eigenlijk geen hervorming willen. De Clerck rijdt zo traag dat hij intussen werd ingehaald door de rode lantaarn."

Bron: De Morgen, 24 maart 2010.

 

Stefaan De Clerck wil snelle hervorming Justitie

Minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) gaat op het gaspedaal staan, en wil in de komende weken een akkoord over de hervorming van Justitie. Dat is snel, te snel zelfs voor de rest van de regering. Die heeft het over 'aankondigingspolitiek'.

Als het van De Clercq afhangt, kan er meteen doorgestoomd worden. Binnen enkele weken kan het akkoord er al liggen. En daarvoor moet de regering maar één ding doen: profiteren van het lentegevoel dat is ontstaan na de begrotingscontrole. De kilte waarmee zijn regeringspartners dat voornemen ontvangen, wijst echter meer op winter dan op lente.

PS tegen

De PS van vice-premier Laurette Onkelinx is in deze De Clercks grootste tegenstander. Die verzet zich met hand en tand tegen de eenheidsrechtbanken, waarin ook de arbeidsrechtbanken opgaan, en vraagt dat DeClerck eerst werk maakt van die zaken waarover wel een (begin van) akkoord bestaat. Van een vernieuwing van het tuchtrecht voor magistraten tot zelfs de schaalvergroting van de gerechtelijke arrondissementen.

Zit de blokkering vooral bij de PS, dan was het gisteren opvallend dat ook de andere partijen in de regering erg lauw reageerden op De Clerck. Allemaal vinden ze dat hij te weinig bewoog in de drie maanden sinds het afspringen van het Atomiumoverleg. 'Eigenlijk is er niets gebeurd', zegt Sabine Lahaye-Batteu (Open VLD), Kamerlid en woordvoerder voor haar partij in justitiezaken. Lahaye-Batteu heeft het nu over de 'aankondigingspolitiek' van De Clerck. Volgens de CDH is het één ding om plannen aan te kondigen, maar een ander om ze uit voeren. 'De Clerck moet pragmatischer te werk gaan', zegt justitie-experte Clotilde Nyssens. Ook zij pleit voor deelakkoorden.

Volgens De Clerck heeft hij al die maanden gewacht op de adviezen vanuit het gerecht. Nu die er zijn, wil hij snel gaan. Te meer omdat de Hoge Raad voor Justitie dat maandag ook luid en duidelijk eiste. 'Moet ik die magistraten dan negeren, en helemaal niets doen?', vraagt De Clerck zich af. 'Nu komt het er op aan de politieke wil te vinden, en de eerste weken de politieke doorbraak te forceren. Ik weet ook wel dat het dan nog een hele tijd duurt voor alles in wetteksten gegoten is, maar we kunnen nu al de grote lijnen uitzetten.'

'Als hij meestapt in een kleinere hervorming die weinig geld kost, kan het misschien sneller gaan', is de veelbetekenende commentaar van een Franstalig regeringslid. Ook in De Clercks entourage wordt gevreesd dat de Franstaligen De Clerck en zijn plannen stilaan willen doodknijpen, en hem geen grote hervorming zullen gunnen.

Bron: Het Nieuwsblad, 24 maart 2010.