Sabien dient wetsvoorstel in om ontvluchting strafbaar te stellen


"Geen passend strafrechtelijk antwoord voorzien op een ontsnapping is een slecht signaal. De wetgever moet een signaal geven dat zij ontsnappingen ernstig neemt en dat deze niet straffeloos kunnen passeren, vandaar mijn wetsvoorstel", zegt Sabien.

"Een ontsnapping tast niet alleen het veiligheidsgevoel van de mensen aan, het wekt ook de indruk dat de overheid niet in staat is één van haar kerntaken, namelijk waken over de veiligheid van de burgers, naar behoren te vervullen. Ook moet bij een ontvluchting steeds opnieuw een beroep worden gedaan op de politiediensten. Een dure en voor de politie weinig motiverende opdracht, vermits zij opnieuw de dader moet opsporen die zij eerder reeds voor het gerecht hebben gebracht", aldus Sabien.

Om deze redenen kan volgens Sabien niet langer worden aanvaard dat ontvluchting an sich niet wordt bestraft. Voor de strafmaat is gekeken naar wat in Frankrijk de geldende bepalingen zijn: een gevangenisstraf van 6 maanden tot 3 jaar en een geldboete van 25 euro tot 200 euro.

Niet alleen ontsnappingen of ontsnappingspogingen uit de gevangenis worden geviseerd, maar ook uit de hoven of rechtbanken, het politiecommissariaat, een ziekenhuis of verpleeginstelling én tijdens het transport naar één van de net vermelde plaatsen. De straffen gelden ook voor veroordeelden die ontsnappen terwijl ze zijn tewerkgesteld buiten de gevangenis; in het stelsel van halve vrijheid zitten; beschikken over een toelating om de gevangenis te verlaten of indien hun gevangenisstraf is opgeschort.

"Voortaan moeten ook de bloedverwanten, (ex-)echtgenoten, broers en zussen en aanverwanten in dezelfde lijn kunnen gestraft worden wanneer ze hun voortvluchtige bloed- of aanverwanten, van wie ze weten dat zij wegens een misdaad vervolgd worden of veroordeeld zijn, verbergen of doen verbergen", besluit Sabien.