Betere risicoanalyse van gedetineerden


Bij het overbrengen van gedetineerden van de gevangenis naar het gerechtsgebouw moet zowel de lokale politie van de zone waar de gevangenis ligt, als die van de zone waar het gerechtsgebouw ligt, een risicoanalyse maken van het ontsnappingsgevaar.

"Hiervoor gebruikt de politie informatie uit de databank van Justitie, SIDIS, die wordt gevoed door de gevangenisdirecteuren. Daarin staat alleen informatie over het gedrag van de gedetineerden binnen de gevangenis. Informatie over hun gedrag buiten de gevangenis zit in de algemene nationale gegevensbank van de politie (ANG), maar die is niet goed afgestemd op de databank van Justitie", schetst Sabien het probleem.

"De ontsnapping van drie gangsters in augustus vorig jaar uit het Brusselse Justitiepaleis maakte pijnlijk duidelijk dat de informatie-uitwisseling bij de overbrenging van gedetineerden mank loopt. Ze kregen code 1 mee omdat ze zich in de gevangenis voorbeeldig hadden gedragen..."

Nieuwe databank

De gebrekkige informatiestroom tussen SIDIS en ANG én de slecht gevoede databanken werden al in 2003 door het comité P aangekaart. "Vorig jaar werd beslist dat er een nieuwe moderne elektronische databank moet komen, die gebaseerd zal zijn op SIDIS en zal uitgaan van een informatiestroom in twee richtingen tussen de politie en de gevangenisdirectie. Een fiche per gedetineerde moet alle nodige informatie bevatten over het risico van ontsnapping", aldus Sabien.

Op mijn parlementaire vraag hierover antwoordde minister van Justitie Stefaan De Clerck dat beide databanken intussen technisch op elkaar zijn afgestemd. "Deze maand start een proefproject in de gevangenis van Gent. De testfase zal lopen tot wanneer, door middel van tussentijdse evaluaties en aanpassingen, het resultaat bevredigend is. Daarna volgt een tweede testinrichting, namelijk de gevangenis van Mons", aldus De Clerck.

Onafhankelijk orgaan

Er wordt niet alleen gewerkt aan een nieuwe databank, maar ook aan een onafhankelijk orgaan voor de dreigingsanalyse, waarin alle betrokken diensten zijn vertegenwoordigd. Minister De Clerck wacht momenteel op een aantal adviezen. "Het is een goede zaak dat de capaciteit, die nu versnipperd wordt ingezet voor de risicoanalyse, gecentraliseerd zal worden, om te komen tot een uniforme werkwijze. Hopelijk laat de oprichting van zo'n onafhankelijk orgaan niet te lang meer op zich wachten", zegt Sabien.

Strafbaar

Wanneer gedetineerden toch ontsnappen onder andere tijdens hun overbrenging naar het gerechtsgebouw, moeten ze daarvoor worden bestraft. Sabien diende hierover deze week een wetsvoorstel in (zie nieuwsbericht van 6 april).