NMBS betaalde in 2008 recordbedrag van 152.294 euro voor taxidiensten voor gestrande reizigers


In 2006 bedroeg de kostprijs voor taxivervoer ten laste van NMBS 61.018 euro, in 2007 steeg dat tot 70.131 euro en in 2008 tot 152.294 euro! Vorig jaar (tot 17 november 2009) bedroegen die kosten 96.826 euro. Deze cijfers omvatten ook het taxivervoer van treinbestuurders en -begeleiders in het kader van hun dienstuitvoering. Om bijvoorbeeld eerste of laatste treinen te kunnen bedienen wordt er ook een beroep gedaan op taxivervoer om het personeel van en naar zijn depotstation te brengen.

Op de vraag van Sabien op welke manier de reizigers de voorbije jaren geïnformeerd over het recht op deze dienstverlening, antwoordde minister van Overheidsbedrijven Inge Vervotte verder dat de taxiregeling niet officieel is bekend gemaakt aan de reizigers.

De facto wordt de taxiregeling altijd uitgevoerd bij het verbreken van de laatste aansluiting van de dag, en dit volgens de volgende procedure:

- De aansluiting is verbroken wegens een te grote vertraging van de aankomende trein.
- De beslissing tot het verbreken van de aansluiting wordt genomen door Trafic Control samen met Reizigers Dispatching Voyageurs (RDV)
- Vervolgens worden taxi's opgeroepen. Enkel reizigers in het bezit van een geldig vervoerbewijs mogen, na een controle, plaatsnemen in deze taxi's. Het vervoer wordt per taxi uitgevoerd naar het station van bestemming, niet naar het thuisadres van de betrokken reizigers .
- Ook voor eventuele aansluitingen en wachttijden voor bussen van De Lijn of TEC bestaan er in de verschillende regio's "protocols". Bovendien bestaat er ook het systeem ARIBUS, waarbij de wachttijden die de bussen moeten respecteren in reële tijd via panelen aan de busbestuurders worden doorgegeven opdat de aansluiting met de trein zou verzekerd zijn.
- Bij verbroken aansluitingen tussen trein en bus, wordt geen beroep gedaan op autobusvervangende taxi's.

Sabien pleit ervoor dat treinreizigers wel degelijk zouden worden geïnformeerd over deze dienstverlening.