Steeds meer procedures om kinderen in jeugdrechtbanken


Dat blijkt uit cijfers die Sabien opvroeg bij minister van Justitie Stefaan De Clerck. "Het toenemend aantal rechtszaken zorgt natuurlijk voor langere wachttijden. Daarom hebben de jeugdrechtbanken zeker versterking nodig", aldus Sabien, die een aantal oorzaken ziet voor de stijging.

Vechtscheidingen

"Steeds meer gescheiden ouders komen terug op hun oorspronkelijke verblijfsregeling voor de kinderen en trekken met hun grieven naar de jeugdrechter. Samenwonende koppels met kinderen die uit elkaar gaan, komen automatisch bij de jeugdrechter terecht, wat ook een deel van de stijging verklaart", zegt Sabien. "Als een verblijfsregeling wordt uitgesproken, zijn de kinderen vaak nog heel jong. Die regeling blijft steeds minder gelden tot ze achttien zijn. Wanneer een van de ouders niet goed meewerkt, een nieuwe partner vindt of verhuist, moet de jeugdrechtbank vaak tussenbeide komen."

Echtscheidingen door onderlinge toestemming

Ook de echtscheidingen door onderlinge toestemming lopen uit op nieuwe procedures in de rechtbank.  "Dan moeten de ex-partners op zoveel punten overeenkomen dat ze de verblijfsregeling iets te vlug onderhandelen. Ze staan niet stil bij de gevolgen", aldus Sabien, die als advocate zelf dikwijls met die problemen wordt geconfronteerd.

Hoorrecht

"Vanaf twaalf jaar moeten kinderen gehoord worden door de jeugdrechter. Bij de ouders leeft de verkeerde overtuiging dat het kind vanaf dan eigenhandig over zijn verblijfsregeling kan beslissen. Een misvatting, want de eindbeslissing ligt bij de jeugdrechter", aldus Sabien, die benadrukt dat het hoorrecht op zich een goede zaak is. Sabien heeft een wetsvoorstel hangen in het parlement dat bijvoorbeeld ook de vrederechter en de kortgedingrechter verplicht minderjarigen van minstens 12 jaar te horen in iedere procedure die hen aanbelangt. Het horen zou ook altijd in een speciaal daartoe uitgeruste kamer moeten gebeuren om de kinderen op hun gemak te stellen."