Duizend werkwillige gedetineerden verliezen job


Ongeveer de helft van onze gevangenispopulatie oefent een job uit. 'Heel wat gevangenen willen geen luilekker leventje leiden', aldus vakbondstopman Luc Neirynck (ACV). 'Het aantal gevangenen dat zich nuttig wil maken, nam de laatste jaren zelfs fors toe.'

Maar een groot deel van hen is eraan voor de moeite. Ruim duizend werkwillige gevangenen kwamen vorig jaar zonder werk te zitten. Aftredend Justitieminister Stefaan De Clerck (CD&V) bezorgde de cijfers schriftelijk aan Open VLD-parlementslid Sabien Lahaye-Battheu.

Reden van het jobverlies is dat de crisis zich nu ook binnen de gevangenismuren laat voelen. Almaar minder werkgevers trekken naar de gevangenissen om hun werk -bijvoorbeeld het plooien van taartdozen- uit te besteden. In plaats daarvan kloppen ze vlugger aan bij de beschutte werkplaatsen, waar ze geen rekening moeten houden met allerlei speciale veiligheidsmaatregelen.

Met hun zuurverdiende centen kunnen gevangenen zich niet alleen iets extra's permitteren in de strafinrichting, zoals sigaretten of de huur van een tv. Ze kunnen er ook hun schulden aan de burgerlijke partijen mee afbetalen.

Bron: Het Nieuwsblad/De Standaard, 10 juni 2010.