Zes op de tien Belgen betalen geldboete niet


De grootste wanbetalers zijn de Walen: in het Franstalige landsgedeelte werd in 2009 liefst 72 procent van de door de rechter opgelegde boetes niet geïnd. In Vlaanderen ging het om 44 procent. De cijfers werden bekendgemaakt door Open Vld-Kamerlid Sabien Lahaye-Battheu, die al jaren de manke invordering aankaart.

In Vlaanderen woont de grootste groep wanbetalers in het arrondissement Brugge, gevolgd door Oudenaarde en Kortrijk. In Wallonië gaan de inwoners van arrondissement Aarlen met de bedenkelijke eer lopen van hardnekkigste weigeraars. Maar liefst 98 procent van de boetes werd er niet betaald. Ook Luik, Charleroi en Namen scoren slecht.

Betalingsverzoek

Wanneer een rechter een geldboete heeft uitgesproken, komt dat vonnis terecht bij de ontvanger der domeinen en penale boeten, een ambtenaar van Financiën. Die stuurt dan een schriftelijk betalingsverzoek. Als de veroordeelde niet binnen de vooropgestelde termijn reageert, volgt in principe een aangetekende brief.

Blijft de veroordeelde weigeren, dan stuurt de ontvanger het dossier door naar een gerechtsdeurwaarder, die het verschuldigde bedrag moet innen. "Maar vaak komt het zover niet", zegt Lahaye-Battheu. "Veel openstaande vorderingen blijven gewoon liggen. In het arrondissement Hoei is al een paar jaar geen enkel dossier nog naar een deurwaarder gestuurd."

Hoewel boetes innen het werk is van Financiën, blijft het een verantwoordelijkheid van het gerecht en dus van de minister van Justitie. Zowel voormalig justitieminister Jo Vandeurzen als de uittredende Stefaan De Clerck hebben de inning van boetes altijd even belangrijk gevonden als de strafuitvoering. Zo is De Clerck het gerechtelijk incassobureau dat Vandeurzen voorstelde, blijven verdedigen.

Bron: De Morgen, 25 juni 2010.

 

Steeds meer mensen betalen boetes niet

Omdat we intussen massaal begrepen hebben dat er niets in huis komt van de aangekondigde maatregelen, betalen steeds meer mensen hun boetes niet.

Vorig jaar beslisten alweer vijf procent méér mensen om hun boetes links te laten liggen. In 2008 betaalden 59 procent van de Belgen hun boete niet, in 2009 ging het om ruim 64 procent. Vaak gaat het om verkeersovertredingen, maar even goed voor criminele feiten.

De Walen doen nog een pak 'beter' dan de Vlamingen. Zo negeerden vorig jaar ruim 72 procent van de Walen hun boete, terwijl het bij de Vlamingen maar om 44 procent ging. De overheid misloopt intussen miljoenen. In 2009 werden er voor 130 miljoen euro gerechtelijke boetes uitgeschreven, waarvan ruim 82,7 miljoen euro niet geïnd werd.

'Dramatisch', vindt Kamerlid Sabien Lahaye-Battheu (Open VLD) die de nieuwe gegevens kreeg van uittredend minister van Financiën Didier Reynders (MR). 'Al jaren wordt de laksheid bij de inning van boetes aan de kaak gesteld, maar toch gebeurt er bij justitie en financiën niets. Met alle gevolgen vandien.'

Van het lang beloofde gerechtelijk inningskantoor is nog niets in huis gekomen. Over loonbeslag bestaan amper cijfers. En ook het idee om onbetaalde boetes af te trekken van wat de fiscus moet terugbetalen bij de jaarlijkse afrekening, heeft nog niets opgeleverd. Laat staan dat de vervangende celstraffen worden uitgevoerd in deze tijden van overbevolking.

Bron: Het Nieuwsblad, 25 juni 2010.

 

Twee op de drie Belgen betalen boetes niet

Liefst 64% van de Belgen die vorig jaar een boete kregen, betaalde die niet. In 2008 ging het nog om 59%. Dat blijkt uit cijfers die Kamerlid Sabien Lahaye-Battheu (Open Vld) opvroeg bij uittredend minister van Financiën Didier Reynders (MR). De staatskas liep daardoor vorig jaar 82,7 miljoen euro mis. Opvallend meer Walen (72%) dan Vlamingen (44%) weigeren te betalen. Het gaat niet alleen om boetes na verkeersovertredingen, maar ook om boetes voor bijvoorbeeld criminele feiten.

Bron: Het Laatste Nieuws, 26 juni 2010.

 

Kortrijk - Onbetaalde boetes

Het aantal dossiers dat gerechtsdeurwaarders in het arrondissement Kortrijk binnenkrijgen om een proces-verbaal toch te laten betalen, is laag. 'Er waren er 694 in 2006, 1.847 in 2007, 2.458 in 2008 en amper 287 dossiers in 2009', zegt Sabine Lahaye-Battheu (Open VLD).

Lahaye-Battheu: 'Boetes moeten sneller en efficiënter worden geïnd en vooral ook gelijk in ieder arrondissement.' West-Vlamingen betalen ook niet graag boetes, zo blijkt. De niet-betaalde boetes liggen er twintigprocent hoger dan elders. 64 procent van het totale aantal boetes wordt niet betaald, goed voor zo'n 10 miljoen euro.

Bron: Het Nieuwsblad, 26 juni 2010.

 

Meeste Belgen betalen hun boetes niet meer

Belgen en hun boetes gaan niet goed samen. Daardoor loopt de overheid miljoenen euro's mis. Vorig jaar betaalde meer dan 64 procent van de Belgen hun boete niet, tegenover 59 procent in 2008. Dat vernam Kamerlid Sabien Lahaye-Battheu (Open Vld) van aftredend minister van Financiën Didier Reynders (MR). Opvallend was dat vorig jaar 72 procent van de Walen hun boete negeerde, tegenover 'slechts' 44 procent van de Vlamingen. Van de in totaal 130 miljoen euro gerechtelijke boetes die werden uitgeschreven, werd ruim 82,7 miljoen euro niet geïnd. Het gaat niet alleen om boetes na verkeersovertredingen, maar ook om boetes voor bijvoorbeeld criminele feiten. "Al jaren wordt de laksheid bij de inning van boetes aan de kaak gesteld, maar toch gebeurt er bij Justitie en Financiën niets", klaagt Lahaye-Battheu aan. "Het allang beloofde gerechtelijk inningskantoor is er nog altijd niet en het idee om onbetaalde boetes af te trekken van wat de fiscus moet terugbetalen bij de jaarlijkse afrekening, heeft ook nog niets opgeleverd", luidt het.

Bron: De Tijd, 3 juli 2010.