Geen WK, toch wielerpret bij doortocht Franco-Belge


De ontgoocheling in de hoppestad was hier en daar nogal groot, toen woensdag vanuit Australië het nieuws bekend raakte dat niet West-Vlaanderen maar Firenze het WK van 2013 mag organiseren. Wielerfans keken al uit naar de acht doortochten van het profpeloton over de Poperingse ring.

Maar in een bierstad heb je niet veel nodig om een kater door te spoelen. De feesttent op het stationsplein liep donderdagavond helemaal vol voor 'Fietsen op Rollen', een volks voorafje van de Franco-Belge voor wielertoeristen met snelle benen. Het team achter de Belcanto Classic bleek uiteindelijk het best geprepareerd.

2.000 toeschouwers werden een dag later verwacht voor het echte werk. Maar het werden er meer. "Niet alleen op het stationsplein maar ook in de centrumstraten naar de finishlijn toe stond het volk rijendik. Jammer dat het zwaar begon te regenen, maar dat kon de fans niet deren. Over het WK werd niet echt veel meer gesproken. Maar wat ons betreft moet Poperinge het volgend jaar nog eens proberen voor de editie van 2014", zegt Filip Pyck van Wielerclub Hoppeland.

Het schepencollege lijkt er in ieder geval al aan uit. Als het wielercomité Hooglede-Gits het ziet zitten om een nieuwe poging te ondernemen, dan komt Poperinge weer met de nodige centen over de brug. Al weet oppositieleidster Sabien Lahaye-Battheu (Open Vld) wel een andere bestemming voor dat geld. "Nu blijkt dat we helaas geen WK krijgen, kan die 300.000 euro misschien gebruikt worden voor een minder bedeelde sport, namelijk tennis. Er blijft in Poperinge toch echt nood aan indoorterreinen", prikte ze tijdens de gemeenteraadszitting van afgelopen donderdag. Geen WK in Poperinge in 2013, maar misschien wel de Fed Cup?

Bron: Het Laatste Nieuws, 2 oktober 2010, Dieter Dujardin.