Misdaadgeld: slecht beheer van wat er is, geen zicht op wat er zou moeten zijn


De Clerck ontdekte, samen met het college van procureurs-generaal, dat Desterbeck op eigen houtje beslissingen nam die hij niet alleen mocht nemen. Bovendien zou hij transacties hebben gedaan waardoor de Belgische schatkist miljoenen euro's is kwijtgespeeld. Zowel het Rekenhof als minister De Clerck voert nog onderzoek naar de delicate feiten. Desterbeck ontkent de aantijgingen.

Sabien wijst ondertussen op een nog ander probleem in dit dossier, namelijk de onduidelijkheid rond verbeurdverklaringen: in het bijzonder, indien de zaken, die in verband staan met het misdrijf, niet kunnen worden gevonden in het vermogen van de veroordeelde. Dan raamt de rechter de geldwaarde ervan en heeft de verbeurdverklaring betrekking op een daarmee overeenstemmend bedrag. Hij of zij wordt veroordeeld tot betaling van dat door de rechter geraamde bedrag, indien hij of zij schuldig werd bevonden aan misdrijven die vaak gepaard gaan met een financieel groot voordeel zoals drughandel, btw-fraude, witwassen, wapenhandel, omkoping, mensenhandel, hormonenhandel enz.

"Maar op die bedragen heeft men geen zicht, zodat ook niet duidelijk is hoeveel ervan wordt geïnd. Op mijn parlementaire vraag hoeveel verbeurdverklaringen (en voor welk bedrag) per correctionele rechtbank en hof van beroep werden uitgesproken in 2006, 2007 en 2008 moest minister De Clerck het antwoord schuldig blijven. Ook minister van Financiën Didier Reynders heeft geen zicht op voor welk bedrag er in die jaren verbeurdverklaringen zijn uitgesproken, evenmin het COIV zelf. Ook welk bedrag aan vermogensvoordeel in diezelfde jaren effectief door de Ontvanger van de Penale Boeten werd aangerekend door de Staat is niet bekend. Betreffende de in te vorderen sommen antwoordde Reynders vorig jaar dat de statistieken zullen beschikbaar zijn zodra het ICT-investeringsproject STIMER geïmplementeerd is. Er werd voor 2010 schot in de zaak beloofd. Ik zal minister Reynders binnenkort een stand van zaken vragen", zegt Sabien.

Alleen op haar vraag welk bedrag aan vermogensvoordeel in diezelfde jaren effectief werd geïnd door de Staat kon minister Reynders wel een antwoord geven: 6.727.260 euro in 2006 en 11.622.414 euro in 2007. "Navraag bij de FOD Financiën leert me dat deze verdubbeling praktisch volledig toe te schrijven is aan het kantoor der domeinen te Antwerpen. Het aantal vonnissen en arresten met verbeurdverklaringen neemt daar naar verluidt toe en ook de sommen waarover het gaat zijn aanzienlijk (Antwerpen kent de specifieke context van de diamantsector, die naar verluidt gemakkelijker zou betalen dan anderen). Maar bij gebrek aan de cijfers weten we niet welk percentage die bedragen vertegenwoordigen", besluit Sabien.