'Staat weet niet hoeveel er verbeurd is verklaard'


Ze ondervroeg de ministers van Justitie en Financiën daarover, maar die moesten haar het antwoord schuldig blijven bij gebrek aan cijfermateriaal.

Zaterdag raakte bekend dat minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) de topman van het Centraal Orgaan voor de Inbeslagneming en Verbeurdverklaring (COIV) op staande voet heeft ontslagen.

Maar de Staat blijkt niet bij machte om cijfers bij elkaar te krijgen over hoeveel hij zou moeten ontvangen uit verbeurdverklaringen bij misdrijven met groot financieel voordeel, zoals btw-fraude, witwaspraktijken of mensenhandel. De statistieken over de vermogensvoordelen die de Ontvanger van de Penale Boeten zou moeten invorderen, zouden pas beschikbaar zijn wanneer een nieuwe ICT-investering is doorgevoerd. 'Er werd voor 2010 schot in de zaak beloofd', zegt Lahaye-Battheu.

Minister van Financiën Didier Reynders (MR) kon wel cijfers geven over het bedrag aan vermogensvoordeel dat de staat effectief heeft geïnd. Dat bedrag verdubbelde haast van 6,72miljoen euro in 2006 tot 11,6miljoen in 2007.

De stijging zou naar verluidt bijna volledig toe te schrijven zijn aan Antwerpen, waar het aantal verbeurdverklaringen en de bedragen (onder meer door de aanwezigheid van de diamantsector) toenemen.

Bron: De Standaard, 25 oktober 2010.

 

Miljoenenschandaal bij inbeslagnames

Minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) heeft de topman van het Centraal Orgaan voor de Inbeslagneming en Verbeurdverklaring (COIV) op staande voet ontslagen. Het COIV beheert alle gelden en goederen die het Belgische gerecht in beslag neemt in strafonderzoeken en is verantwoordelijk voor honderden miljoenen euro's. De Clerck ontdekte samen met het college van procureurs-generaal dat de topman van het COIV, Francis Desterbeck, op eigen houtje beslissingen nam die hij niet alleen mocht nemen. Bovendien heeft hij transacties gedaan waardoor de Belgische schatkist miljoenen euro's is kwijtgespeeld. Zowel het Rekenhof als minister De Clerck voert nog onderzoek naar de delicate feiten. Desterbeck ontkent de aantijgingen.

Volgens Open Vld-kamerlid Sabien Lahaye-Battheu loopt er nog wel meer mank bij het COIV. Volgens Lahaye-Battheu weet de Belgische staat niet welke bedragen de verschillende rechtbanken en hoven van beroep verbeurd verklaren bij misdrijven met groot financieel voordeel, zoals btw-fraude, witwaspraktijken of mensenhandel. Zij ondervroeg de ministers van Justitie en Financiën hierover, maar die moesten haar het antwoord schuldig blijven bij gebrek aan cijfermateriaal. De statistieken over de vermogensvoordelen die de Ontvanger van de Penale Boeten zou moeten invorderen, zouden pas beschikbaar zijn wanneer een nieuwe ICT-investering is doorgevoerd.

Bron: De Morgen, 25 oktober 2010.

 

Staat mist verbeurde bedragen

«De Belgische staat weet niet welke bedragen de verschillende rechtbanken en hoven van beroep in strafzaken verbeurd verklaren», zo zegt Open Vld-Kamerlid Sabien Lahaye-Battheu (foto). Ze reageert hiermee op het ontslag van de topman van het Centraal Orgaan voor Inbeslagneming en Verbeurdverklaring (COIV). Hij zou transacties hebben verricht waardoor de schatkist miljoenen verloren heeft.

Bron: Metro, 25 oktober 2010.