Rechters oordelen in ons land, niet kerkleiders


"Dit is de wereld op zijn kop", zegt Carina Van Cauter die voor Open Vld in de Bijzondere Commissie Seksueel Misbruik zal zetelen. "Recht spreken gaat helemaal niet over wraak nemen. Met deze uitspraken lijkt Léonard zich opnieuw in de positie van rechter te willen manoeuvreren. Hij vergeet blijkbaar dat Justitie in ons land onafhankelijk is. Vrouwe Justitia heeft een blinddoek om en moet op een onpartijdige manier haar werk kunnen doen. Wie ook de dader is en welke leeftijd hij of zij heeft, mag geen enkele rol spelen bij de opsporing, vervolging en bestraffing van seksueel misbruik. Het is aan de rechter om te bepalen of de leeftijd van de dader al dan niet een verzachtende omstandigheid kan zijn, een kerkleider moet daar niet in proberen tussen te komen. Ik kan mij niet van de indruk ontdoen dat Léonard opnieuw de dader centraal stelt en niet de slachtoffers."

"We hebben net het tegendeel nodig dan de uitspraken van Léonard," zegt Sabien. "Vandaag verjaart seksueel misbruik van een minderjarige tien jaar nadat het slachtoffer de meerderjarigheid heeft bereikt. Dat druist in tegen elk rechtvaardigheidsgevoel. De afgelopen weken is nog maar eens gebleken dat het voor slachtoffers erg belangrijk is om de dader uiteindelijk toch ter verantwoording te kunnen roepen. Open Vld ijvert al twee jaar om de verjaringstermijnen voor seksuele misdrijven op te trekken naar dertig jaar. Wij hebben dat wetsvoorstel opnieuw ingediend en rekenen nu op de steun van de andere politieke partijen om dit voorstel in de Kamercommissie Justitie prioritair te behandelen."

Sabien wijst er overigens op dat de verlenging van de verjaringstermijn voor seksueel misbruik één van de conclusies was van het eindrapport van de ‘Commissie Seksueel Misbruik in een Pastorale Relatie'. "Met zijn uitspraken gaat Léonard dus niet alleen voorbij aan de slachtoffers en aan de onafhankelijkheid van justitie, hij gaat ook lijnrecht in tegen één van de conclusies van de Commissie van Peter Adriaenssens," besluit Sabien.