Tussenkomsten van Open Vld in de gemeenteraad van 28 oktober 2010


In de gemeenteraad gisterenavond werd de goedkeuring gevraagd van een budgetwijziging. Raadslid Eric Butaye (Open Vld) pikte er slechts enkele verhogingen uit, en toch stond de teller al op niet minder dan 1.949.000 euro. Om er een paar op te sommen: de kosten voor het nieuwe circulatieplan zullen in plaats van 100.000 euro maar liefst 165.000 euro kosten. Het budget voor de verbouwing van het stadhuis wordt verhoogd van 800.000 euro tot 1.600.000 euro. Open Vld begrijpt niet waar al het geld vandaan blijft komen. Als het de bedoeling is om de spaarpot van de vorige bestuursperiode op te gebruiken, dan slaagt het duo Dejaegher-Vanlerberghe daar wonderwel in. Eén ding staat vast: het volgend bestuur zal het financieel heel moeilijk krijgen.

Sabien liet weten dat haar fractie de idee van een renovatie van het stadhuis al steunt sinds 2007, op voorwaarde dat "de kosten hiervoor de pan niet uitswingen". Het is dus wel schrikken dat er een verdubbeling van het budget zal nodig zijn, maar liefst 64 miljoen oude Bef. Zeg maar 80 miljoen oude Bef., eens de binneninrichting en de te verwachten meerkost betaald is. "Als goede huisvader had het bestuur twee dingen kunnen doen: kijken of het zuiniger kan, of beslissen om gefaseerd te werken. De Poperingenaar vindt wellicht andere zaken (betere landbouwwegen, waterhuishouding) belangrijker. Het leven in Poperinge zal niet verbeteren door deze renovatie, " aldus Sabien.

De burgemeester gaf toe zich te hebben vergist in de raming van de werken, doch stelt de zorg voor het patrimonium prioritair. 

Ook werd de goedkeuring gevraagd voor de uitbreiding van de camerabewaking in de Goudenhoofdstraat. Gezien veiligheid hoog op de prioriteitenlijst van Open Vld staat, keurde de fractie de plaatsing van 19 camera's in 4 zones goed in april 2008, alsook een eerste uitbreiding in de Komstraat in maart 2009.

In haar tussenkomst over deze tweede uitbreiding, wees Sabien erop dat haar fractie in dit dossier een grondige evaluatie mist: "Hoeveel zaken (drugsdealen, vechtpartijen,...) werden sinds de plaatsing van de camera's al opgelost? Is het vandalisme in deze zone effectief gedaald? Meten is weten. Wij pleiten voor een evaluatie van het systeem binnen twee jaar."

Sabien wees er ook op dat het belangrijk is dat het stadsbestuur een toekomstvisie ontwikkelt in dit dossier. Waar willen we naartoe? Plaatsen we enkel observatiecamera's voor 'observatie op de openbare weg', of willen we vaste nummerplaatherkenningscamera's op de grote invalswegen om te zien wie er Poperinge binnenrijdt?

Een ander agendapunt was de uitvoering van schoringswerken aan de dakstructuur van het Sint-Michielscomplex, dat op 7 oktober vorig jaar werd ontruimd omwille van de stabiliteitsproblemen ervan. De fractie van Open Vld keurde het punt goed, en is blij dat de werfhekkens eindelijk zullen verdwijnen. De werken worden op 71.681,61 € incl BTW geraamd.

Sabien koppelde bij dit punt terug naar het gedwongen vertrek van de kunstenacademie uit het gebouw. Om de kunstenacademie "tijdelijk" onder te brengen, werden op de campus Mariaziekenhuis aanpassingswerken uitgevoerd, geraamd op 67.000 €. "Intussen is gebleken dat deze kosten zijn opgelopen tot maar liefst 129.173,97 €. Tel hierbij de 2.334,5 manuren op van het eigen stadspersoneel aan 25 euro per uur, en we bekomen een uiteindelijk totaal van niet minder dan 187. 536,47 euro, dit is twee keer het voorziene bedrag," aldus Sabien.

Op haar vraag wat de lange termijnvisie van het stadsbestuur is naar de infrastructuur van de academie toe, werd enkel bevestigd dat de kunstenacademie niet teruggaat naar het Sint-Michielscomplex. Het stadsbestuur vestigt blijkbaar al haar hoop op het masterplan om de site De Ster Vroonhof, De Ster Rekhof en het Sint-Michielscomplex op een kwaliteitsvolle manier te ontwikkelen. Dit project zit nog in de studiefase. Of wordt het tijdelijk onderkomen op de campus Mariaziekenhuis dan toch definitief?