Open VLD heeft vragen bij budgetverhogingen


Voor de renovatie van het stadhuis was aanvankelijk 800.000 euro voorzien, maar dat bedrag is nu al verdubbeld tot 1,6 miljoen euro. Volgens Sabien Lahaye-Battheu zal dat vermoedelijk nog een heel stuk oplopen, omdat in het bedrag van 1,6 miljoen euro het meubilair en de binneninrichting nog niet is inbegrepen.

Grote onderhoudsbeurt

Volgens burgemeester Christof Dejaegher werd beslist om de renovatie van het stadhuis veel grondiger uit te voeren dan oorspronkelijk gepland. Het stadhuis, dat in 2012 honderd jaar oud is, heeft volgens hem dringend een grote onderhoudsbeurt nodig, wat de forse verhoging van het budget verklaart.

Raadslid Eric Butaye (Open VLD) pikte er nog enkele verhogingen uit, waardoor de teller al op maar liefst 1.949.000 euro staat. De kosten voor het nieuwe circulatieplan zullen 165.000 euro kosten in plaats van 100.000 euro. De kostprijs voor de verbouwing van de conciërgewoning wordt verhoogd van 175.000 tot 400.000euro. Er is een extra krediet voor de sportzone in Reningelst (+ 90.000 euro) en bijkomende verlichting op de Grote Markt (+ 175.000 euro).

Open VLD begrijpt niet waar al het geld vandaan blijft komen. 'Als het de bedoeling is om de spaarpot van de vorige bestuursperiode op te gebruiken, dan slaagt het duo Dejaegher-Vanlerberghe daar wonderwel in. Eén ding staat vast: het volgend bestuur zal het financieel heel moeilijk krijgen', aldus Eric Butaye.

Schepen William De Saegher antwoordde dat er in 2007 een ambitieus meerjarenplan werd opgemaakt, omdat er een groot inhaalmanoeuvre nodig was. Hij stipte aan dat er de voorbije vier jaar geen enkele nieuwe lening werd aangegaan. 'Bovendien is er voor elke meerkost een aanvaardbare reden', aldus De Saegher.

Bron: Het Nieuwsblad, 30 oktober 2010.

 

"Waar blijft stad geld halen?"

Leeft het stadsbestuur van Poperinge boven zijn stand? Volgens oppositiepartij Open Vld wel. "Het ene na het andere grote project wordt gelanceerd en telkens vallen die veel duurder uit dan gepland. Als dit zo doorgaat, is de spaarpot straks leeg." De meerderheid sust: "In vier jaar hebben we nog geen euro schulden gemaakt."

De investeringsdrang van de bestuursploeg CD&V en Samen: op die nagel kloppen de liberalen al sinds de belastingen fors verhoogd werden om die investeringen mogelijk te maken. De ondergrondse parking vond Open Vld een financieel avontuur, de uitbreiding van het personeelsbestand van de stad blijft op misprijzen stuiten en ook de vele meerkosten zijn een doorn in het oog. Tijdens de gemeenteraad van donderdag was het weer zover, naar aanleiding van een noodzakelijke budgetwijziging.

"Alle projecten vallen veel duurder uit dan geraamd. De renovatie van het stadhuis zou 800.000 euro kosten, maar het wordt minstens het dubbele. De herinrichting van de conciërgewoning is gestegen van 175.000 naar 400.000 euro en ook de sportzone van Reningelst, de nieuwe fuifzaal en het nieuwe circulatieplan kosten meer dan gepland. Waar blijft al dat geld vandaan komen en blijft er nog over? Wetende dat de twee projecten waarvoor de belastingen werden verhoogd, de waterbeheersingswerken en de bouw van een nieuw zwembad, nog moeten uitgevoerd worden. Het zijn allemaal mooie projecten, dat wel, maar je kan in zes jaar niet alles uitvoeren. Tenzij het de bedoeling is om de spaarpot die de voorbije jaren werd opgebouwd, op te gebruiken", aldus Eric Butaye en Sabien Lahaye-Battheu.

Volgens schepen van Financiën William de Sagher (CD&V) maakt Open Vld zich nodeloos zorgen. "Het klopt dat we in 2007 een heel ambitieus meerjarenplan hebben geschreven, maar er was dan ook een grote inhaaloperatie nodig. Maar het budget is nog altijd onder controle, in vier jaar hebben we nog voor geen euro nieuwe leningen aangegaan. Dat veel projecten duurder uitvallen, klopt, maar op voorhand inschatten is een heikele oefening. Daarnaast willen we de dingen die we aanpakken, meteen ook grondig aanpakken."

"Uiteraard moeten we de komende twee jaar wel leningen aangaan", vult burgemeester Christof Dejaegher aan. "Maar dat was in de vorige legislaturen niet anders."

Bron: Het Laatste Nieuws, 30 oktober 2010.