Verjaringstermijn misbruik verlengen


Wie als kind misbruikt is, kan dus tot zijn 28ste naar de rechter stappen. Daarna is de zaak verjaard. "Onaanvaardbaar", vinden verschillende politici. Ze pleiten voor een aanpassing, afschaffing of tijdelijke 'bevriezing' van de verjaring, zoals Peter Adriaenssens van de gelijknamige commissie eerder al voorstelde.

Sp.a-Kamerlid Renaat Landuyt pleit ervoor om de verjaring van kindermisbruik af te schaffen. "Ik pleit ervoor dat de monseigneur zou nadenken over het leed dat niet verjaart, het leed dat niet met pensioen kan... Dat is de hoofdzorg van de maatschappij." Volgens hem zoekt de kerk voortdurend argumenten om aan te tonen dat priesters geen gewone mensen zijn, "terwijl ze zich eigenlijk gedragen als gewone misdadigers". Ook Franstalige socialisten Karine Lalieux en Valérie Déom veroordelen het feit dat de monseigneur "opnieuw een gevoel van schuld bij de slachtoffers wil leggen".

Open Vld-Kamerleden Carina Van Cauter en Sabien Lahaye-Battheu hebben op hun beurt een wetsvoorstel ingediend om de verjaringstermijn op te trekken tot dertig jaar, een voorstel dat ze overigens een paar jaar geleden al eens indienden.

CD&V reageert daarentegen eerder terughoudend in het debat. Justitiespecialist Raf Terwingen: "We willen de slachtoffers geen valse hoop geven, want na al die jaren is er dikwijls zeer weinig tot geen bewijslast. Wel willen we de verjaringstermijn standaard optrekken tot vijftien jaar en persoonlijk vind ik ook dat als er vroeg of laat bekentenissen volgen, de verjaring moet opgeheven kunnen worden."

De gerechtelijke wereld staat echter niet te springen om die ene verjaringstermijn te verlengen, aangezien haast alle zware misdaden verjaren na vijftien jaar. Dat zou voor een onevenwicht zorgen. Bovendien verjaart 'schuldig verzuim' al na vijf jaar, dus mensen die van de feiten wisten maar niet ingrepen zouden dan veel sneller 'verlost' zijn van een mogelijke vervolging.

Bron: De Morgen, 29 oktober 2010.