"Metaaldetectoren werken correct"


Lahaye-Battheu werd vorige week naar eigen zeggen gecontacteerd door een advocate die met dezelfde beha en slip niet binnengeraakte in de gevangenis van Hasselt, maar wel in de strafuitvoeringsrechtbank van Merksplas. "Het probleem stelt zich al sinds het begin van de opening van de gevangenis in 2005", vertelt Lahaye-Battheu. "Het is duidelijk dat de metaaldetector van de Hasseltse gevangenis wel erg gevoelig staat afgesteld. Elke gram metaal is er immers genoeg om het alarm te laten afgaan. Schoenen, kleedjes, beha's: als er metaal in verwerkt zit, komt het er niet in. Al hoor je toch ook wel dat hoe hoger het babegehalte van de advocate is, hoe strenger de cipiers controleren. Het gebeurt dan ook regelmatig dat advocates hun beha moeten uitdoen alvorens ze de gevangenis binnen mogen om hun cliënt(e) te bezoeken."

De directie van de Hasseltse gevangenis heeft altijd volgehouden dat de metaaldetector perfect werkt en dat de bestaande instructies gewoon uitgevoerd worden. Toch getuigen heel wat advocates dat in andere gevangenissen het probleem zich niet stelt. Minister van Justitie Stefan Declercq liet in de kamer via staatssecretaris Carl Devlies weten dat er in andere gevangenissen ook klachten zijn. "De controle moet correct en professioneel uitgevoerd worden", aldus Devlies. "Er is een kleedruimte waar men zich kan ontdoen van metaaldragende stukken. De metaaldetector is trouwens meermaals getest door controleurs van de technische dienst van het gevangeniswezen. Er is geen enkele onregelmatigheid vastgesteld."

Bron: Het Laatste Nieuws, 2 december 2010.

 

"Niets mis met metaaldetector gevangenis Hasselt"

"Er is niets mis met de metaaldetector in de gevangenis van Hasselt. Die is vele malen getest en er is geen enkele onregelmatigheid vastgesteld."

Dat zei staatssecretaris voor Justitie Carl Devlies (CD&V) gisteren in de Kamer aan Sabien Lahaye-Battheu (Open Vld). Het Kamerlid had klachten binnengekregen van vrouwelijke advocaten die zich "erg grondig" moesten uitkleden om in de gevangenis binnen te geraken. De metaaldetector zou te scherp zijn afgesteld zodat de advocaten soms hun bh moeten uitdoen alvorens te kunnen passeren.

Volgens Devlies moet om veiligheidsredenen iedereen sinds februari 1994 in de gevangenissen door een metaaldetectieportiek, zoals dat op de luchthavens gebeurt. "Er wordt voor niemand een uitzondering gemaakt. Als iemand zich gedeeltelijk moet ontkleden, dan is er daarvoor een kleedruimte. Er zijn vaste voorschriften om de metaaldetectoren overal op dezelfde manier in te stellen. En dat is in Hasselt grondig gecontroleerd. Er is niets mis mee."

Bron: Het Belang van Limburg, 2 december 2010.