Bewakingscamera's voor rechtbank


"Het personeel in Veurne dringt al jaren aan op een minimale beveiliging van het gebouw. Het is een administratief gebouw waar je langs alle kanten binnen kan, zonder enige controle. Er is nergens bewaking en er hangen geen camera's. Een elektronische identiteitscontrole of een camera aan de ingang is dan ook het minimum", vindt volkvertegenwoordigster Sabien Lahaye-Battheu (Open Vld).

Bron: Het Laatste Nieuws, 16 december 2010.

 

Gerechtsgebouw straks niet langer duiventil

Greet Vlaeminck, voorzitter van de Veurnse rechtbank, reageert opgetogen op de aangekondigde maatregelen om het gerechtsgebouw beter te beveiligen. Zoals gisteren gemeld wordt er werk gemaakt van een betere toegangscontrole, inbraakbeveiliging en bewakingscamera's. De overheid investeert 259.502 euro.

Het gerechtsgebouw in de Peter Benoitlaan in Veurne wordt binnenkort onder handen genomen. Greet Vlaeminck, de voorzitster van de rechtbank, is tevreden dat eindelijk werk wordt gemaakt van betere beveiliging.

"Ons gerechtsgebouw is duidelijk een administratief gebouw. Als je wil, kan je hier quasi ongestoord overal rondlopen. Maar in een gerechtsgebouw passeren natuurlijk ook gedetineerden. Hier wandelen ze via de inkomhal langs wachtende burgers om naar de correctionele kamer te gaan. Weliswaar geboeid, maar toch. Ook de uitgang is vlakbij. Zoiets kan eigenlijk niet", zegt Vlaeminck.

Incidenten

De magistraten en het ondersteunende personeel zitten nu nog in loketten of kantoren waar je zo binnen kan wandelen. "In sommige rechtbanken zijn er al incidenten geweest", vervolgt de voorzitter. "Vooral in de jeugdrechtbank en bij de parketmagistraten, waar gevangenen het dichtst in de buurt van de medewerkers komen. Het gaat dan vaak om bedreigingen, omdat de beklaagden de beslissingen van de rechters niet willen aanvaarden. Uitroepen zoals 'Als ik vrijkom, krijg ik je nog wel', zijn geen uitzondering."

Badge voor personeel

Kamerlid Sabien Lahaye-Battheu (Open Vld) maakte de toekomstige aanpassingen wereldkundig. "Het personeel zal een badge krijgen", zegt ze. "Zo kan in de toekomst niet meer om het even wie de kantoren en loketten binnen wat nu wel nog het geval is. Zo wordt ook in Ieper en Kortrijk gewerkt. Er komen ook een aantal bewakingscamera's en inbraakbeveiliging. De discussie brak los naar aanleiding van de dodelijke schietpartij in het Brusselse vredegerecht begin juni. Omdat de veiligheid in Veurne echt wel schamper is, kreeg die prioriteit."

Vlaeminck relativeert tenslotte nog de bezorgdheid over het welzijn van de magistraten. "We leven hier niet in een angstpsychose. Bedreigingen ebben uiteindelijk wel weg en het is hier Antwerpen of Brussel niet. Maar als er zeventien zware jongens voor de rechtbank moeten verschijnen, dan zijn de maatregelen om het personeel te beschermen zeker geen overbodige luxe."

Bron: Het Laatste Nieuws, 17 december 2010.

 

Gerechtsgebouw wordt veiliger

Volgens kamerlid Sabien Lahaye-Battheu (Open VLD) uit Poperinge heeft de ministerraad het licht op groen gezet voor het uitvoeren van beveiligingswerkzaamheden aan het gerechtsgebouw in Veurne. 'Er wordt een geïntegreerd beveiligingssysteem geïnstalleerd, met toegangscontrole, beveiliging tegen inbraak en bewakingscamera's. Daarvoor wordt 259.502 euro geïnvesteerd', zegt ze

Aanleiding voor de beslissing was de dodelijke schietpartij in het vredegerecht in Brussel begin juni en de discussie over de veiligheid in de rechtbanken die daarop volgde. Ook de magistraten in Veurne luidden toen de alarmbel. Ze vroegen een minimale beveiliging. Nu kom je het gebouw in Veurne zonder controle binnen.

Bron: De Standaard, 17 december 2010.