Tussenkomsten van Open Vld in de gemeenteraad van 24 februari 2011


Geboortepremie vervangen door cadeaubon

"Jonge gezinnen die zich in Poperinge vestigen zijn niet altijd vertrouwd met het aanbod van handelszaken. Met een cadeaubon kunnen we onze handelszaken meer bekendheid geven, want ze verdienen meer dan ooit een duwtje in de rug. Meteen vragen we ook om het bedrag van de geboortepremie op te trekken tot 40 euro voor elk kind. Als we het huidig bedrag van 24,79 euro voor een eerste kind vergelijken met de ons omringende gemeenten, zien we dat dit ver onder het gemiddelde zit. Een verantwoorde meeruitgave, gezien deze rechtstreeks ten goede komt aan de burger én tegelijkertijd aan de lokale handelaar," aldus Sabien.

Een verhoging van de premie werd door de meerderheid meteen van tafel geveegd. Op het voorstel de premie te vervangen door een cadeaubon reageerde het stadsbestuur iets positiever. De Poperingse Handelsraad moet het stadsbestuur wel eerst adviseren over de haalbaarheid. Wordt vervolgd...

Het budget voor het dienstjaar 2011 en het meerjarenplan 2011-2013

Op het voorstel van het budget voor het dienstjaar 2011 en het meerjarenplan 2011-2013 trad raadslid Eric Butaye niet in detail, en verwees naar zijn vorige tussenkomsten. "Deze legislatuur zal afsluiten met een noodzakelijk overblijvende thesaurie van ongeveer 2,5 miljoen euro, en met een leningslast die een pak hoger zal liggen dan in het begin van de legislatuur. Voor de volgende bestuursploeg zal er een veel beperktere marge zijn. Tenzij uiteraard dit wordt opgelost met nieuwe, maar minder aangename beslissingen naar de burger toe," zo herhaalde Eric Butaye, die de financiële dienst van de stad oprecht feliciteerde met de geslaagde overschakeling naar het nieuw systeem van de beleids-en beheerscyclus.

Speelplein De Binnenkouter

Even werd de meerderheid aan het wankelen gebracht bij de stemming van het reglement dat o.a. vanaf 1 maart balspelen verbiedt op het speelplein De Binnenkouter. "Terwijl het jeugdbeleidsplan 2011-2013 stipuleert kinderen te willen aansporen om buiten te spelen, wordt het spelen op De Binnenkouter beknot," aldus Sabien . Open Vld stemde tegen. Tot iedereens verrassing volgde ook de onthouding van 2 raadsleden uit de meerderheid.

Herbekijk hier het item in de nieuwsuitzending van Focus/WTV:

http://www.focus-wtv.tv/programma/wtv/geen-voetbal-meer-op-speelplein

Betalend parkeren

In het jaar 2011 moeten de inkomsten uit de parkeerautomaten en de retributies samen al 289.050 euro opbrengen opdat het project van het betalend parkeren financieel haalbaar zou zijn. Het is dan ook een streep door de rekening van het stadsbestuur dat het betalend parkeren - voor de tweede keer - wordt uitgesteld. Nu wordt 21 maart vooropgesteld. Open Vld blijft herhalen tegen het betalend parkeren te zijn, en vraagt tenminste uitstel tot ná de voltooiing van de werken.

 Speelplein De Binnenkouter - Foto: Michael Depestele