Aantal videoverhoren in regio stabiel


Het zorgteam van een politiezone verleent niet alleen bijstand aan slachtoffers van misdrijven of aan personen die werden geconfronteerd met een traumatische gebeurtenis, maar voert ook onderzoeken uit die rechtstreeks verband houden met de problematiek van jeugd, gezin en zeden. Zo neemt het zorgteam gespecialiseerde videoverhoren af van minderjarige slachtoffers. In ons land stijgt het aantal videoverhoren jaar na jaar. Gemiddeld vinden er dagelijks negen zo'n verhoren plaats. "Heel wat politiezones hebben een speciaal videoverhoorlokaal om kinderen te verhoren, die het slachtoffer werden van een trauma", zegt Sabien Lahaye-Battheu. "Camera's nemen het verhoor met minderjarigen op. Vooral jongeren die het slachtoffer werden van zedenschennis of andere traumatische gebeurtenissen, worden er verhoord door daartoe opgeleide politieagenten. Die ondervragers moeten vermijden dat zo'n verhoor een nieuwe traumatische ervaring voor de minderjarige wordt. Het grote voordeel van die werkwijze is dat de minderjarige, die slachtoffer of getuige was van een traumatische gebeurtenis, maar één keer zijn verhaal hoeft te doen. Hij wordt ook niet geconfronteerd met de dader. De opnames kunnen in de rechtszaal gebruikt worden. Tot slot kan het verhoor achteraf nog eens worden bekeken, want uit de non-verbale communicatie kan ook veel worden geleerd."

Bron: Het Laatste Nieuws, 12 maart 2011.

 

Politie neemt vaker videoverhoren af

De lokale politie neemt almaar vaker videoverhoren af, vooral van minderjarige slachtoffers of getuigen, en van slachtoffers van zedenmisdrijven. Kamerlid Sabine Lahaye-Battheu (Open Vld) vroeg daarover cijfers op bij minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open Vld). In 2009, waaruit de recentste cijfers dateren, werden in totaal 3.215 videoverhoren afgenomen. Dat is een stijging met bijna 15 procent in twee jaar tijd. Het zijn de zorgteams van de lokale politie die de gespecialiseerde videoverhoren afnemen. Die teams verlenen bijstand aan slachtoffers of getuigen van ernstige misdrijven. Ze maken ook moraliteitsverslagen op.

Bron: De Morgen, 12 maart 2011.

 

Aantal videoverhoren blijft stabiel

In tegenstelling tot de rest van het land blijft in West-Vlaanderen het aantal afgenomen videoverhoren door zorgteams stabiel. Dat blijkt uit het antwoord van minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom op een schriftelijke vraag van Open Vld-kamerlid Sabien Lahaye-Battheu. In de Mandelstreek werden 34 dergelijke verhoren afgenomen in 2009. In 2007 waren er dat 29, in 2008 40.

Het zorgteam van een politiezone verleent niet alleen bijstand aan slachtoffers van misdrijven of aan personen die werden geconfronteerd met een traumatische gebeurtenis, maar voert ook onderzoeken uit die rechtstreeks verband houden met de problematiek van jeugd, gezin en zeden. Zo neemt het zorgteam gespecialiseerde videoverhoren af van minderjarige slachtoffers. In ons land stijgt het aantal videoverhoren jaar na jaar. Gemiddeld vinden er dagelijks negen zo'n verhoren plaats. "Heel wat politiezones hebben een speciaal videoverhoorlokaal om kinderen te verhoren, die het slachtoffer werden van een trauma", zegt Sabien Lahaye-Battheu. "Camera's nemen het verhoor met minderjarigen op. Vooral jongeren die het slachtoffer werden van zedenschennis of andere traumatische gebeurtenissen, worden er verhoord door daartoe opgeleide politieagenten. Die ondervragers moeten vermijden dat zo'n verhoor een nieuwe traumatische ervaring voor de minderjarige wordt." Het grote voordeel van die werkwijze is dat de minderjarige, die slachtoffer of getuige was van een traumatische gebeurtenis, maar één keer zijn verhaal hoeft te doen. Hij wordt ook niet geconfronteerd met de dader. De opnames kunnen in de rechtszaal gebruikt worden. Tot slot kan het verhoor achteraf nog eens worden bekeken, want uit de non-verbale communicatie kan ook veel worden geleerd."

Bron: Het Laatste Nieuws, 14 maart 2011